I lovens navn

Brev til Bent Isager-Nielsen: Kan en forbryder skjule sig i et andet land?

14. januar 2020 af Bent Isager-Nielsen Foto: Panthermedia
En læser spørger Rejseholdets tidligere chef, Bent Isager-Nielsen, om man som kriminel kan skjule sig ved at flygte til et andet land – og undgå at blive stillet for retten.

Hej Bent!

Man hører af og til om kriminelle, der begår deres handling i ét land – og bagefter flygter til et andet land, hvor de kan være i sikkerhed uden at blive udleveret. Hvordan kan det lade sig gøre?
Venlig hilsen AB

Kære AB!

Holdningen hos de fleste lande i vores del af verden er, at man ikke skal kunne slippe af sted med at begå kriminalitet, for eksempel drab, bare fordi man efterfølgende flygter.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Alligevel er der ofte forhindringer. Adskillige lande udleverer ikke egne borgere til retsforfølgelse i andre lande. Og landene har ofte en række betingelser.
Først og fremmest at den begåede forbrydelse skal være strafbar i begge lande – både det land, hvor forbrydelsen er begået, og det land, hvor gerningsmanden kommer fra. Det er der som udgangspunkt ingen problemer i, når det drejer sig om drab – mange lande udleverer dog ikke egne statsborgere til lande med dødsstraf.
Og i andre sager kan udlevering give udfordringer, f.eks. i sager om økonomisk kriminalitet.

Læs også: Kan en morder slette alle spor?

I EU har medlemslandene underskrevet en fælles udleveringsaftale. Og så har mange lande i verden bilaterale aftaler med andre lande om at udlevere mistænkte gerningsmænd – det vil sige, at et land indgår en aftale direkte med et andet land.

Politiske undertoner

Læs også: Må min søn slå igen?

Så som udgangspunkt slipper man ikke af sted med at begå mord i andre lande, selv om jeg erkender, at der af og til er undtagelser. Eksempelvis er der sager om drab i England, som tyder på russiske gerningsmænd, og hvor det ikke er lykkedes England at få udleveret de mistænkte.

Og her i Danmark har vi sagen om drabsforsøget mod islamkritikeren Lars Hedegaard, hvor den mistænkte flygtede til sit hjemland Tyrkiet og aldrig er blevet sendt tilbage til Danmark.
Også den sag har politiske undertoner. Og så bliver det af og til vanskeligt.

Venlig hilsen Bent

Sponsoreret indhold