I lovens navn

Brev til Bent Isager-Nielsen: Min søn bliver slået af en anden dreng

3. december 2019 af Bent Isager-Nielsen Foto: Panthermedia
Den tidligere chef for Rejseholdet, Bent Isager Nielsen, har fået en mail fra en læser, hvis søn bliver udsat for vold i skolen. Er det en god idé, at faren melder sønnen til karate, så drengen kan lære at forsvare sig?

Hej Bent!

Min søn går i 6. klasse og bliver ofte generet af en anden dreng. For nogle uger siden kom han grædende hjem og fortalte, at han havde fået en lussing af denne. Jeg har talt med lærerne, men det har ikke hjulpet. Derfor har jeg meldt min søn til karate, så han kan lære at forsvare sig. Han skal ikke finde sig i noget længere. Han har fået min accept af, at han giver den anden et par på hovedet, hvis det gentager sig. Gør jeg det rigtige?

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Venlig hilsen J.D.

Læs også: Min søn begik selvmord

Hej J.D.!

Overordnet set skal ingen finde sig i vold, trusler og chikanerier. Nogle gange kan det gå rimelig hårdt for sig mellem børn, uden at der ligefrem er tale om vold i straffelovens forstand.

Derfor er løsningen heller ikke altid politi og retssager.

Det afgørende er, at børn lærer, at konflikter ikke løses med vold, men med dialog og samtale. Det er dog ofte lettere sagt end gjort. Derfor vil det altid være den bedste løsning at forsøge at undgå konflikten, enten ved at vige fra den eller få hjælp fra voksne. Det er jo voksnes pligt at hjælpe børn til at lære at håndtere uenigheder og konflikter, for det kan få betydning senere i livet. De forhold, der gør, at man som voksen bliver voldelig, bliver ofte grundlagt som barn.

Kan blive en glidebane

Det er ærgerligt, at det ikke har hjulpet, at du talte med lærerne. Måske skulle I prøve at tale om problemet med én bestemt lærer, som du og din søn har tillid til.

Man har altid ret til at forsvare sig, og det gælder selvfølgelig også din søn.

Problemet er jo bare, at det kan blive en glidebane, når der er tale om børn, netop fordi børn, måske mest drenge, tit kommer op at slås for at håndhæve deres status i kliken, afprøve styrkeforhold, gøre indtryk på piger og den slags.

Det er værd at huske, at den, der ikke bruger vold, tit på den lange bane opnår langt større respekt i andres øjne end ham, der gør fysisk modstand. Også af den grund er der al mulig grund til at påvirke børn i retning af ikke at slås – de skal lære at argumentere for deres synspunkter. Det aftvinger respekt.

Mange venlige hilsner Bent

Bent Isager-Nielsen er tidligere chef for Rejseholdet og kendt som en af landets bedste efterforskere. Han har været med til at opklare talrige drabssager.
Han har skrevet flere bøger om sin politigerning, og i dag er han en travl foredragsholder og ansat på DR som ekspert i efterforskningsspørgsmål og også i værtsroller.

Sponsoreret indhold