I lovens navn

Dansk mand ville have barn – og misbruge det

26. september Af Bent Isager-Nielsen
Foto: Colourbox
En 58-årig mand fra Fyn sidder fængslet i Los Angeles. Han tog kontakt til en kvinde og bad hende få et barn, som han kunne misbruge. Kvinden viste sig at være agent.
Hænder bag rude

Hej Bent

Jeg har læst om en dansker, der tilsyneladende af amerikansk politi blev lokket i en fælde.

En amerikansk betjent udgav sig vist nok for at være en kvinde med en lille datter, som danskeren kunne bruge i pædofile sammenhænge.

Danskeren hoppede på historien og rejste til USA, hvor han blev anholdt og fængslet. Kunne noget sådant ske i Danmark? Må dansk politi på den måde nærmest lokke til kriminalitet?

- Venlig hilsen RA

Hej RA

Jeg kender kun sagen fra Ekstra Bladet.

Det drejer sig angiveligt om en 58-årig mand fra Fyn, der nu er fængslet i Los Angeles. Han blev anholdt den 11. juli i år, da han ankom med fly til Californien.

Her var han rejst til fra København for at rejse videre til byen Fresno, men hvad han ikke vidste var, at det var en fælde.

Ville udnytte barn

Han havde før afrejsen skrevet med en person på nettet, der udgav sig for at være en amerikansk kvinde med en syvårig datter, men kvinden var i virkeligheden en politiagent.

Fynboen havde angiveligt skrevet, at han søgte en kvinde, en mor, som han kunne lære bedre at kende. Kvinden skulle bakke op om pædofili og incest, fremgår det af korrespondancen.

Af de krypterede beskeder fremgår det åbenbart også, at han gerne ville have et barn med kvinden – altså politiagenten – med henblik på at kunne udnytte den nyfødte, altså sit eget barn.

Danskeren, der ifølge Ekstra Bladet nu er fængslet og kan se frem til mange år i fængsel, eventuel livstid, hvis han bliver dømt, havde efter det oplyste også sendt billeder til kvinden, altså politiagenten, af seksuelle overgreb mod børn.

Civile agenter

Den slags politiarbejde, som her er beskrevet, er ikke lovligt efter dansk lov. Man kan dog godt her i landet bruge agenter under særlige omstændigheder.

En politiagent skal i Danmark altid være politibetjent, hvor politiet i flere andre lande, blandt andet USA, må bruge civile agenter.

Brugen af agenter har altid i Danmark været omstridt, især fordi agenten efter kritikerne opfattelse kan komme til at fremprovokere en forbrydelse, som ellers ikke ville finde sted.

Det fremgår af den danske lov på området, at politiet kun må bruge en agent, hvis forbrydelsen allerede er i gang med at blive begået, og at brugen af en politiagent er helt afgørende for efterforskningen, samt at der er tale om meget alvorlig kriminalitet.

Men først og fremmest må man ikke fremprovokere en forbrydelse, men først gå ind i den, når den er ved at blive planlagt eller udført.

Må ikke fremprovokere forbrydelse

En civilklædt dansk betjent må for eksempel ikke lokke en eventuel narkopusher til at sælge stoffer til sig for derefter at anholde ham.

Men man kan godt bruge en agent til at optræde som for eksempel narko- eller våbenhandler i en forbrydelse, der allerede er ved at udvikle sig.

Og under visse omstændigheder kan man også indsætte en agent i en sag om børneporno, pædofili eller anden grov sædelighedskriminalitet. Det helt afgørende er, at man ikke fremprovokerer forbrydelsen.

Lokker ikke

Det vil også være okay, hvis for eksempel man lader civilklædte betjente gå ”uskyldigt” rundt i en park, hvor der har været episoder med vold og tyverier.

Så er der tale om målrettet civil patruljevirksomhed i et bestemt område på baggrund af en sandsynlighed for, at der kan ske en forbrydelse.

Så kan politiet jo skride ind og foretage en anholdelse, uanset om det er den civile betjent, det går ud over eller en helt almindelig borger.

Det er faktisk det samme, som når færdselspolitiet patruljerer i civile biler og i civilt tøj. De lokker ikke nogen til at begå grove færdselsovertrædelser, men kan gribe ind, når det sker. Havde de været uniformerede, ville folk jo ikke køre hensynsløst.

Aktuel sag

På den måde kan man afsløre meget grove og farlige overtrædelser, som ellers ikke ville blive afdækket.

I de fleste tilfælde patruljerer politiet dog uniformeret, fordi forebyggelse som udgangspunkt er langt bedre end afsløring og opklaring.

Spørgsmålet om brug af politiagenter i Danmark er på det seneste blevet aktuelt i sagen om drabet på den højgravide Louise Borglit i Herlev i 2016.

Senere på året vil den blive behandlet i retten i Glostrup, og så vil jeg skrive mere om sagen og agentvirksomhed.

- Venlig hilsen Bent

Bens Isager-Nielsen

På sporet

Kom med bag om de største kriminelle dramaer i podcasten På sporet, hvor den tidligere drabschef og chef for Rejseholdet Bent Isager-Nielsen leverer skarpe analyser.

For at kunne vise dig dette indhold, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sponsoreret indhold