I lovens navn

Drenge voldtog 11-årig pige i indkøbscenter

25. april Af Bent Isager-Nielsen
Foto: Shutterstock
Borgere i Spanien er rystet over to grove voldtægter. I det ene tilfælde voldtog en gruppe drenge under 14 år en pige på 11 år.
Mand holder kvinde nede.

Hej Bent

Jeg har familie i Spanien, og de har fortalt om, at der i de spanske medier for tiden er usædvanlig megen omtale af voldtægter.

Ved du noget om, hvad der sker i Spanien lige nu på voldtægtsområdet?

- Venlig hilsen AG

Hej AG

Jeg er på ingen måde Spaniensekspert, men jeg kender da fra danske medier til flere spanske voldtægtssager, og især to konkrete hændelser har fyldt meget på det seneste.

Begge områder har jeg faktisk skrevet en del om her i bladet i forbindelse med danske sager og danske forhold.

Det ene er den samtykkelov, som her i landet har afløst den gamle voldtægtsbestemmelse i straffeloven.

Kort sagt betyder det, at der altid skal indhentes samtykke til sex. Sex uden samtykke er altså voldtægt.

Tidligere skulle politiet i en voldtægtssag bevise, at gerningsmanden havde brugt vold eller trussel om vold, hvilket nogle gange kunne være svært.

Efter ændringen af loven er der kommet langt flere anmeldelser om voldtægt.

På det seneste har der fra flere sider, især fra forsvarsadvokater, været rejst kritik af loven, fordi den efter deres mening har resulteret i flere falske anmeldelser og i, at flere uskyldige unge mænd er blevet anklaget for voldtægt.

Gruppevoldtægt

Spanien har netop nu i lighed med Danmark, Sverige og vist også et par andre europæiske lande indført en samtykkelov, der så vidt jeg ved langt hen ad vejen minder om den danske.

Den spanske lovændring er sket efter omtale af forskellige grove voldtægter, men især en gruppevoldtægt i 2018 har været omdrejningspunkt.

Her blev flere unge mænd frifundet, fordi det ikke kunne bevises, at de havde anvendt vold til at opnå samleje med en ung kvinde. Sagerne i Spanien og optakten til lovændringen ligner meget de danske forhold op til den danske lovændring.

Fylder i medierne

Det andet, der for tiden fylder meget i de spanske medier, er spørgsmålet om unge gerningsmænd under den kriminelle lavalder.

For nogle måneder siden blev en 11-årig pige udsat for en grusom forbrydelse i et indkøbscenter fyldt med mennesker i Barcelona. Hun blev midt på dagen passet op af en gruppe drenge, der med en kniv tvang hende ind på et toilet, hvor de på skift voldtog hende.

Sagen blev opklaret, og det har vist sig, at gerningsmændene er under den spanske kriminelle lavalder på 14 år. Rent faktisk er et par af dem kun 11-12 år gamle.

Børn og grov kriminalitet

Oven i den øvrige spanske debat om voldtægt raser nu debatten i Spanien med relevante spørgsmål om, hvad man stiller op med børn, der begår så grov kriminalitet.

Ligesom i Danmark og mange andre lande begår børn, oftest drenge, under den kriminelle lavalder af og til alvorlig kriminalitet.

Den kriminelle lavalder er forskellig fra land til land. I Danmark er den 15 år, og i England er den 10 år.

Både i England og USA er der eksempler på børn ned til 10-12 årsalderen, som er blevet retsforfulgt efter samme regler som voksne og idømt langvarige fængselsstraffe.

I Spanien er der ingen andre muligheder end at overgive de mindreårige gerningsmænd til de sociale myndigheder.

- Venlig hilsen Bent

Bens Isager-Nielsen

På sporet

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Kom med bag om de største kriminelle dramaer i podcasten På sporet, hvor den tidligere drabschef og chef for Rejseholdet Bent Isager-Nielsen leverer skarpe analyser.

For at kunne vise dig dette indhold, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sponsoreret indhold