I lovens navn

Krimibrevkasse: Hvornår bliver en sag henlagt?

12. august 2019 af Bent Isager-Nielsen og redaktionen Foto: Panthermediaog Ritzau Scanpix
Bente Isager-Nielsen gør os klogere på, hvornår og hvordan politiet går ind i en sag, og hvad det skyldes, hvis sagen bliver henlagt.
Krimibrevkasse: Hvornår bliver en sag henlagt?

Kære Bent

Hvornår vælger politiet at henlægge en sag? Altså, hvornår vurderer man, at en sag ikke kan opklares? Og her tænker jeg mest på de mere alvorlige sager som for eksempel drab.

Venlig hilsen S.

Læs også: Krimibrevkasse: Kan man begå det perfekte mord?

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Kære S.

Det er et godt og relevant spørgsmål.

Jeg vil begynde med at se lidt på, hvordan, hvorfor og hvornår politiet overhovedet kommer ind i en sag. Det kan ske på to forskellige måder.

Den ene er en anmeldelse fra en borger eller myndighed, og den anden er de sager, hvor politiet af sig selv går ind i en sag – de offentligt påtalte sager. Og så er der i øvrigt også de sager, hvor borgerne selv gennem advokater og via domstolene prøver at få deres ret – såkaldt privat påtalte sager.

Sager om tyveri, vold, røveri, voldtægt, bedrageri, drab, narko og færdselsovertrædelser er selvfølgelig alle offentligt påtalte sager. En del startes efter anmeldelse, men mange startes af politiet selv – for eksempel under patruljevirksomhed og via tips, overvågning og lignende.

Kan ikke føre til domfældelse

Politiet kan afvise en anmeldelse, hvis man ikke vurderer, at der er grundlag for at gå i gang med en sag. Og hvis man er gået i gang med en efterforskning, kan politiet indstille den, hvis man ikke mener, at der er grundlag for at fortsætte den.

Her er det vigtigt at holde sig for øje, at det kun kan ske, hvis politiet ikke har rejst sigtelse mod nogen. Hvis det er tilfældet, gælder andre regler – og så er det kun anklagemyndigheden, der kan indstille efterforskningen.

Når man vælger at henlægge en sag, kan det lidt firkantet sagt skyldes to forskellige grunde.

Den ene er, at man ikke har fundet frem til den formodede gerningsmand på baggrund af efterforskningen. Den anden er, at man nok mener at have fundet den formodede gerningsmand, men at man vurderer, at sagen ikke vil kunne føre til en domfældelse.

Venlig hilsen Bent

Læs også: Jeg meldte min kollega for mord

Om Bent Isager-Nielsen
Bent Isager-Nielsen tidligere chef for Rejseholdet og kendt som en af landets bedste efterforskere, har været med til at opklare talrige drabssager. Han har været politiinspektør og efterforskningschef i flere politikredse og har udover drab arbejdet med både organiseret og økonomisk kriminalitet.

Han har skrevet flere bøger om sin politigerning, og efter nøjagtig 44 år i politiet gik han på pension i foråret 2018. Han er i dag en travl foredragsholder og ansat på DR som ekspert i efterforskningsspørgsmål og også i værtsroller.

Sponsoreret indhold