Krimimesse hitter: Mord i fængslet

Hej Bent
Jeg var på Krimimessen i Horsens i år, hvor jeg blandt andet hørte dig holde foredrag.
Det var en fantastisk weekend med masser af foredrag og indslag om true crime, lancering af nye krimier og muligheden for at møde landets førende krimiforfattere og deres forlag.
Jeg kan kun anbefale at besøge messen, når den årligt afholdes i den sidste weekend af marts.
Kan du fortælle lidt om baggrunden for Krimimessen og årsagen til dens succes?
- Venlig hilsen B.
Hej B.
Krimimessen i Horsens var ganske rigtigt også i år en kæmpe succes.
Det er meget aktive kulturfolk fra Horsens, blandt andet fra Horsens Biblioteker, der oprindeligt fik idéen til det, som i dag er Nordeuropas største krimimesse.
Efter at det gamle statsfængsel i Horsens lukkede i 2007, blev det stedet, hvor Krimimessen rykkede ind. Indtil da havde messen haft til huse på Horsens Ny Teater med relativt få gæster og ganske få forfattere.
Den oprindelige start fandt sted i 2001 med cirka 200 gæster og fem nordiske forfattere. I år var der mere end 130 forfattere og foredragsholdere med.
Jeg kender ikke årets publikumstal, men i 2017 nåede man det flotte fremmøde på over 7.000 deltagere. Jeg har deltaget mange gange i årenes løb.
Overnat i cellerne
Krimimessen har til huse i flotte og imponerende foredragssale, som alle ligger på det gamle fængselsområde. Det er til fulde lykkedes at inddrage det gamle fængsels atmosfære i de nye lokaler.
Da det gamle fængsel lukkede efter mere end 150 år med fængselsdrift, åbnede man i 2012 oplevelsesvirksomheden “Fængslet”. På få år lykkedes det at skabe en både national og international ramme for kultur og events.
“Fængslet” lægger i dag udover Krimimessen også rammer til det fantastiske og prisbelønnede fængselsmuseum, hvor man kan overnatte i de oprindelige celler og opleve mange andre spændende aktiviteter.
Rigtige mennesker
Jeg skrev i Ude og Hjemme nr. 18 2022 om den fascination, mange har af drab, efterforskning, motiver og true crime området.
Og det er jo netop det, som Krimimessen formår at samle ved at skabe rammerne for foredrag, events og interview med især forfatterne og besøge bogforlagenes stande.
Krimistoffet er utrolig populært, hvilket jo tydeligt afspejles i de mange film, tv-serier og bøger i den genre.
Bag alle sager om forbrydelser som drab er imidlertid rigtige mennesker og en verden af død, dyb sorg og savn. Det må man aldrig glemme, og det skal altid respekteres.
Alligevel er der jo helt indlysende også elementer af spænding og underholdning. Og det er her, fascinationen kommer fra.
Og fordi det er alment spændende at følge opklaringen af en grov forbrydelse samtidig med, at man på nærmeste hold får indsigt i de følelser og motiver, der får mennesker til at begå uhyrligheder.
Flugtkongen
Jeg kan absolut anbefale en tur til både “Fængslet” og Krimimessen. Celler, gange og kirken står, som da fængslet lukkede i 2006.
Utroligt spændende og vellykket er for eksempel den nøjagtige rekonstruktion af flugtkongen Carl August Lorentzens vej ud af fængslet, hvorfra han undveg i 1949 efter gennem mange måneder at have gravet en 18 meter lang tunnel.
Hele fængselsmuseet er i det hele taget et besøg værd.
Det er tankevækkende for mig at mindes de gange, jeg som efterforsker kom i det gamle statsfængsel, hvor jeg flere gange i min tid i Rejseholdet afhørte indsatte i 1980’erne og 90’erne i forbindelse med efterforskning af kriminalsager.
Du kan læse meget mere om “Fængslet” og Krimimessen på internettet.
- Venlig hilsen Bent

På sporet
Kom med bag om de største kriminelle dramaer i podcasten På sporet, hvor den tidligere drabschef og chef for Rejseholdet Bent Isager-Nielsen leverer skarpe analyser.
Flere svar

Gamle sager bliver ”kolde”

Dansk mand ville have barn – og misbruge det

Frikendt for drab og drabsforsøg på færge

Sådan efterforsker politiet en voldtægt

Når læger begår kriminalitet

Sigtet for fire kvindedrab

Løsladte kæmper med stor gæld
