I lovens navn

Ligger til grund for mange mord: De syv dødssynder

23. september 2019 af Bent Isager-Nielsen og redaktionen Foto: Panthermedia
I denne uges krimibrevkasse handler det om de syv dødssynder. - De kan være med til at forklare, hvorfor nogle mennesker vælger at begå de værste forbrydelser, siger Bent Isager-Nielsen, der har udgivet bogen "De 7 Dødssynder" sammen med retsmediciner og professor Hans Petter Hougen.
Ligger til grund for mange mord: De syv dødssynder

Hej Bent

Du medvirker i en bog om de syv dødssynder. Fortæl lidt om disse synder, og hvor de stammer fra.

Venlig hilsen E.K.

Hej E.K.

For snart et år siden udgav jeg bogen "De 7 Dødssynder" sammen med retsmediciner og professor Hans Petter Hougen. Bogen er udgangspunktet for en række samtaler mellem Hougen og mig.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Dødssynderne hovmod, griskhed, begær, misundelse, fråseri, vrede og dovenskab kan nemlig være med til at forklare, hvorfor nogle mennesker begår de værste forbrydelser. Det er samtaler om ondskab, moral, liv og død – samlet i bogen af journalist og forfatter Stine Bolther.

Vi forsøger også at give et indblik i efterforskningsarbejdet bag en række spektakulære danske og udenlandske kriminalsager.

De syv dødssynder og de syv dyder stammer fra den katolske tro, hvor man styrede sit liv ud fra disse 14 kardinalpunkter. De syv dødssynder var de ultimative synder. Det allerværste og mest utilgivelige, et menneske kunne gøre. Og uanset om man er troende eller ej, er de fleste af os opdraget med, at dødssynderne er noget, man skal lære at styre, så de ikke tager overhånd.

Læs også: Han elskede sine fire børn - og dræbte dem

Ansvarlig for følelserne

Når jeg skal prøve at forklare, hvad der er årsag til kriminalitet, bruger jeg blandt andet dødssynderne. Bortset fra de sjældne kriminelle, der er egentligt sindssyge, ser jeg kriminalitet og kriminelle i et overordnet perspektiv. Øverst ser jeg dødssynderne, under dem følelser, og nederst motiver.

Som jeg tidligere har beskrevet, opererer man også med syv motiver – der dog ikke én til én er sammenlignelige med dødssynderne, selv om antallet er det samme. Motiverne er jalousi, hævn, begær, profit, udstødelse, fanatisme og spænding/magt.

Ingen mennesker går gennem livet uden at føle en snert af de elementer, der ligger bag dødssynderne eller motiverne, men heldigvis omsætter kun de færreste elementerne til egentlig kriminalitet.

Som en klog psykolog har sagt: Man er som menneske ikke ansvarlig for sine følelser, men man er ansvarlig for, hvordan man reagerer på sine følelser. Og i disse syv motiver ligger efter min mening årsagen til al kriminalitet – uanset om det foregår i "rendestensmiljøet", overklassemiljøet eller blandt kriminelle grupperinger.

Prøv selv, kære læser, om du kan finde nogen form for kriminel handling, som ikke har sin årsag i ét eller flere af disse syv motiver. Det kan selvfølgelig være sværere for politiet at opklare, hvis forbrydelsen er begået af veluddannede, velhavende og dygtige gerningsmænd, men årsagen til kriminaliteten ligger uanset alt udenomshalløjet altid i motiverne. Og her er det jo politiets og efterforskernes opgave at kunne se ind bag mange af de forhold, der ofte kan sløre en sag og den reelle og faktiske baggrund for den.

Venlig hilsen Bent

Hovmod er det værste

For mig at se er hovmod den værste af dødssynderne. Den gennemsyrer ofte den adfærd og det syn på andre mennesker, som en gerningsmand har. At føle hovmod, vrede, fråseri og så videre er jo ikke i sig selv kriminelt, men netop dødssynden og mentaliteten hovmod går ofte igen i spektakulære forbrydelser.

Det, at en gerningsmand føler, at han har ret til at gøre, som han gør over for et andet menneske, fordi han føler sig bedre end det andet menneske (offeret) og dermed i sin gode ret, ses ofte afspejlet i kriminelle handlinger.

Læs også: Sven-Erik blev knivdræbt: Jeg vil finde fars morder

Når prostituerede bliver slået ihjel

I for eksempel sager om drab på prostituerede kvinder ser vi ofte hovmodet stikke sit hæslige ansigt frem. Hvis en mand føler sig bedre end den prostituerede, er det ofte en bagvedliggende og medvirkende årsag til, at han slår hende ihjel – tit kombineret med andre af de følelser, der kan opstå i en så intim situation.

Det kan være følelser som vrede, afmagt, utilstrækkelighed og måske afsky – og nogle af motiverne kan være begær og magt, eventuelt kombineret med at hun ikke skal kunne afsløre ham, eller hævn, hvis han føler, at hun forsøger at snyde ham i forbindelse med betalingen.

Sponsoreret indhold