I lovens navn

Når voldsmanden får mildere straf end svindleren

14. november Af Bent Isager-Nielsen
Foto: Colourbox
Umiddelbart kan det virke underligt, at voldsmænd nogle gange får en mildere straf end en økonomisk svindler. Men det hele handler om forsættet – altså hensigten med at begå handlingen.
Kvinde ligger på gulv - mand i forgrunden

Hej Bent

Min søster og jeg læser altid din brevkasse, og vi håber, du kan forklare noget, vi tit snakker om i familien, nemlig hvorfor der er så stor forskel på at begå narkokriminalitet og forbrydelser mod kvinder og børn, når det gælder straffen.

Jeg finder det ulogisk, at sædelighedsforbrydelser, stalking og vold, som offeret måske lider under resten af sit liv, kan ende med en straf på under to år.

En narkohandler får ofte meget højere straf end en sædelighedsforbryder.

Min svoger mener, det er fordi narko handler om mange penge, og jeg mener det er fordi, kvinder og børn ikke har samme status. Det kunne være rart med en afklaring.

- Venlig hilsen B.

Hej B.

Jeg er glad for, at I læser brevkassen.

Dit spørgsmål støder jeg jævnligt på, både under mine foredrag og her i brevkassen. Ofte bliver spørgsmålet stillet sådan her: Hvordan kan det være, at man bliver straffet hårdere for narko- eller økonomisk kriminalitet end for personfarlig kriminalitet?

Præmissen for spørgsmålet er faktisk forkert, da man ikke kan stille det sådan op.

En person, der straffes for et mindre bedrageri eller for salg af en smule narkotika, får selvfølgelig ikke så meget i straf som ham, der har begået grov vold, voldtægt eller drab.

Svært at sammenligne

Men omvendt kan man jo godt se, at en storsvindler som Stein Bagger får en længere fængselsstraf end den person, der har tildelt en anden et knytnæveslag eller har begået en sædelighedsforbrydelse i form af beluring, beføling eller anden form for blufærdighedskrænkelse.

Nogle gange er den slags sammenligninger lidt lige som: ”Hvad er højest, Rundetårn eller et tordenskrald?”. Det giver ikke rigtigt mening.

Forsættet er vigtigt

Som jeg har skrevet om i mange sammenhænge, har det hele at gøre med det kriminelle forsæt, altså gerningsmandens hensigt og onde vilje. For det er faktisk det, vi straffer i Danmark.

Og derfor kan nogle strafudmålinger umiddelbart virke uforklarlige.

I en grov narkosag eller alvorlig sag om økonomisk kriminalitet er lovovertrædelserne typisk foregået gennem mange år.

Forbrydelserne er planlagte og velorganiserede og har enorm indflydelse på ofrene, som der ofte er rigtigt mange af.

En narkoforbrydelse går ud over mange mennesker og ødelægger deres liv, og gerningsmændene begår forbrydelsen med åbne øjne og helt bevidst.

Enorme virkninger

Storsvindleren kan ødelægge livet for mange mennesker og ruinere dem, lige som forbrydelser på dette område kan ødelægge væsentlige grundlæggende ting i vores samfund såsom tillid til investeringer, kurser, aktier, obligationer og meget andet.

Lige som på narkoområdet er grov økonomisk kriminalitet ikke lige noget, man ”kommer til at begå i et øjebliks uforstand”, og virkningerne kan være enorme.

Den ultimative voldsforbrydelse

En drabsmand, en voldtægtsforbryder eller en grov voldsmand får selvfølgelig i langt de fleste tilfælde meget mere i straf end den person, der har snydt endog mange mennesker.

Det hele kommer an på forbrydelsens grovhed, grad af planlægning og omfanget af ofre og skadevirkninger.

En narkohandler eller en storbedrager kan jo uanset omfanget af hans forbrydelser aldrig komme op på livsvarigt fængsel, hvilket man jo kan få for den ultimative voldsforbrydelse, nemlig drabet. Voldtægt kan straffes med fængsel i op til ti år.

Flest mandlige stalkere

Som jeg har skrevet om for nyligt her i bladet, blev stalking selvstændig kriminaliseret i 2021.

Indtil da måtte politiet anvende paragraffer om trusler, polititilhold, injurier og andet for at straffe den person, der forfulgte eller chikanerede en anden – ofte en ekspartner.

I dag kan sådan en chikane efter omstændighederne straffes som stalking med op til tre års fængsel. Nu er også psykisk vold blevet kriminaliseret.

Både stalking og psykisk vold kan udøves af begge køn, om end der uden tvivl er flere mænd end kvinder, der begår det.

Lige for loven

Jeg er ikke enig med dig i, at kvinder og børn ikke har samme status som mænd.

Alle er lige for loven, men især børn er beskyttet i en lang række sager, ikke mindst når det drejer sig om vold, misrøgt og overgreb. Så forbrydelser mod børn udløser faktisk høje straffe.

Maksimumstraffen for grov narkohandel er i øvrigt ti års fængsel.

Sager om økonomisk kriminalitet af særlig grov beskaffenhed kan straffes med op til otte års fængsel.

- Venlig hilsen Bent

Nationens mareridt

Ethvert land har mindst én forbrydelse, som har rystet nationen, og som indbyggerne aldrig flemmer. Podcast-serien ”Nationens mareridt# går helt tæt på de sager, der stadig hjemsøger et land. Lyt med i din foretrukne podcast-app.

For at kunne vise dig dette indhold, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sponsoreret indhold