I lovens navn

Næsten alle drab bliver opklaret

24. oktober Af Bent Isager-Nielsen
Foto: Colourbox
Stort set alle drab begået i de seneste år er blevet opklaret. Det danske politi er blevet dygtigere og bruger ny teknologi og nye efterforskningsmetoder.
Kvinde ligger på gulv med hånd fremstrakt

Hej Bent

Det virker som om, mange flere drab opklares nu om dage i forhold til tidligere.

Er det fordi, politiet er blevet dygtigere, og ender vi måske ligefrem der, at det snart er umuligt for en morder at undgå at blive fanget?

- Venlig hilsen GS

Hej GS

Udviklingen går i hvert fald i den retning.

Selvfølgelig skal man se sådan noget over mange år, fordi tilfældigheder kan være på spil – for eksempel i forhold til, hvor mange drab der er i de enkelte år, og hvilken type drab, der er tale om.

I Danmark havde vi relativt mange uopklarede drab i 80’erne og 90’erne, og til dels også i 00’erne, især på kvinder og børn.

Mange af sagerne har jeg skrevet om her i bladet, ligesom de også har fyldt meget i bøger, artikler, podcasts og tv-udsendelser. Men ingen af de senere års og nyere tids drab er uopklarede.

Enten er der fældet dom, eller også er der rejst sigtelse af politiet – sagerne er blot ikke afsluttet hos anklagemyndigheden eller domstolen.

Forbedret og forfinet

Der er ingen tvivl om, at politiet er blevet langt dygtigere, ikke mindst fordi man bruger mange nye efterforskningsmetoder.

Det drejer sig også om lovgivning, blandt andet mulighederne for at anvende dna-spor og fingeraftryk, hvor der nu i modsætning til tidligere er såkaldt ”parallelitet”. Det betyder, at politiet kan tage, registrere og sammenligne dna og fingeraftryk af enhver, der sigtes for en forbrydelse, hvor der er halvandet års fængsel eller mere i strafferammen.

Derudover er det kriminaltekniske arbejde med dna i høj grad forbedret og forfinet, ligesom politiet sikrer stadig flere dna-spor fra gerningssteder og mistænkte.

Elektroniske fingeraftryk

Derudover er der i dag også kameraovervågning i et helt andet omfang end tidligere, og det medvirker ofte til at opklare grov kriminalitet.

Hele udviklingen inden for sporing af mobiltelefoners placering og mange andre teknologiske efterforskningsskridt i forhold til kriminalitet på nettet – sporing af mistænktes mailkorrespondance og færden på nettet – er nu også i politiets værktøjskasse. Fund af elektroniske fingeraftryk som for eksempel brug af betalingskort har også spillet afgørende ind i opklaringen af mange sager.

Så alt i alt er der ingen tvivl om, at kriminelle har langt sværere ved at slippe af sted med et drab uden at efterlade spor i dag end tidligere, hvor der ikke var samme muligheder.

Bandedrab

På ét område er udviklingen dog ikke helt den samme, og det er inden for bandedrab og andre drab i kriminelle miljøer.

Men her er spørgsmålet tit med rette, om en uopklaret sag i virkeligheden er uopklaret. I disse lukkede miljøer kan opklaringen ofte komme mange år efter forbrydelsen, og i mange tilfælde har politiet en god idé om, hvem der står bag. Det er mere et spørgsmål om, hvornår man har beviser nok til at slå til.

Element af held

Det bliver utvivlsomt sværere og sværere at slippe af sted med at begå et drab.

Politiet bliver dygtigere, og mulighederne for at finde spor efter en forbrydelse bliver hele tiden større.

Men at tro, at der ikke vil være uopklarede drab i fremtiden, er naivt. Der vil altid være sager, hvor gerningsmanden er dygtig eller bliver tilsmilet af held og politiet af uheld. Et element af held er der i alle brancher, også når det gælder efterforskning.

- Venlig hilsen Bent

Nationens mareridt

Ethvert land har mindst én forbrydelse, som har rystet nationen, og som indbyggerne aldrig flemmer. Podcast-serien ”Nationens mareridt# går helt tæt på de sager, der stadig hjemsøger et land. Lyt med i din foretrukne podcast-app.

For at kunne vise dig dette indhold, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sponsoreret indhold