Ny bog fortæller om Uropatruljen: Politiets hårde halse

Hej Bent
Jeg har netop købt Frederik Strands bog om Uropatruljen og glæder mig til at læse den.
Har du nogen sinde gjort tjeneste som urobetjent, og er der stadig afdelinger eller enheder af den slags i politiet?
Venlig hilsen AB
Hej AB
Jeg har netop selv læst bogen ”Uropatruljen – politiets hårde halse”, som lederen af Politimuseet Frederik Strand har skrevet og udgivet på Lindhardt og Ringhof.
Det er en fremragende bog, så den kan du bestemt glæde dig til at læse.
Bogen er på over 500 sider, og for første gang fortælles hele historien om Uropatruljen i København fra oprettelsen i 1969 til nedlæggelsen i 2001.
Uropatruljen var en særlig politiafdeling, der skulle håndtere narkohandel, rockere og bz’ere.
Åbent og ærligt
Bogen er blandt andet baseret på interviews med en lang række tidligere urobetjente, som har stillet deres personlige arkiver og fotos til rådighed, og som fortæller åbent og ærligt om deres arbejde.
Aktører fra Christiania samt kredsen af bz’ere og rockere fortæller også deres side af historien.
Og som det fremgår af bogens bagside, er bogen ”en fortælling om voldelige konfrontationer og politiarbejde, der gik til kanten.
Men det er også historien om menneskelighed og socialt engagement i en brutal verden blandt narkomaner og udstedte”.
Jeg kender mange af de interviewede urobetjente, hvoraf en del efter deres tjeneste i patruljen fik fine karrierer og nåede til tops i politiet.
Mytedannelser
Uropatruljen er en af de mest omtalte, omdiskuterede og på mange måder mest effektive afdelinger, der har været i politiet.
Afdelingen er også omgivet af mytedannelser. På den måde ligner Uropatruljen og Rejseholdet hinanden.
Strand er i høj grad lykkedes med at få sine kilder til at åbne sig, samtidig med at han med sin baggrund som historiker og dybe indsigt i politiets forhold har skrevet en bog, som ud over at være historien om en politienhed også belyser interessante forhold i samfundet i den periode, Uropatruljen eksisterede.
Hårdt arbejde
Andre politikredse end København oprettede i løbet af 1970’erne lignende enheder med den københavnske som forbillede.
De udfordringer, der bragte Uropatruljen i København til verden, eksisterede jo også i andre dele af landet – om end i mindre målestok.
Det var hårdt arbejde på gadeplan mellem narkomaner, prostituerede, rockere og andre grupper på kanten af samfundet. Et arbejde, der krævede, at man arbejdede i civilt tøj og på en måde, så man så at sige ”faldt ind i miljøet”.
Et arbejde, der på fornem vis er beskrevet i den nye bog.
Noget ganske særligt
Jeg gjorde selv tjeneste i cirka halvandet år i Uropatruljen på Frederiksberg i slutning af 1970’erne.
Frederiksberg var godt nok dengang en selvstændig politikreds, men området ligger jo midt i hovedstaden, så problemerne fra de andre kvarterer fandtes også i vores område.
Læs også: Man kan være normal - og ond og farlig
De store udfordringer dengang på Vesterbro og Christiania krævede stor politimæssig opmærksomhed, og derfor var Uropatruljen i København noget ganske særligt i forhold til andre uropatruljer.
I min tid i den frederiksbergske uropatrulje lærte jeg utrolig meget om politiarbejde i civil på gadeplan.
Vi bevægede os i barske miljøer om natten, og på den måde udviklede vi en evne til at tale med folk, at modstå farlige situationer og til at reagere øjeblikkeligt og konsekvent, når det var nødvendigt for at anholde nogen eller sikre beviser.
Findes ikke længere
Uropatruljen i København blev nedlagt af mange grunde, men en af hovedårsagerne var nok, at tiden løb fra selvstændige politienheder, der ifølge kritikerne udviklede en subkultur, der fjernede dem fra resten af politiet, og som risikerede at udvikle arbejdsmetoder, der var på kanten af loven.
Efter tiden med Uropatruljen i København og andre uropatruljer i landet har der været etableret andre små enheder til at arbejde i civil på gadeplan.
I dag findes den slags stort set ikke længere.
Læs også: Virkelig drama bag dansk film
Når det i perioder er nødvendigt at arbejde i det skjulte på gadeplan, udføres den slags arbejde af afdelinger og personale, der er forankret i enheder med stort ledelsesmæssigt fokus.
Hver ting til sin tid, og der er ingen tvivl om, at Uropatruljen i København i mange år var en effektiv enhed, der med sin meget autonome struktur opnåede betydelige resultater på gadeplan i et hårdt miljø.
Venlig hilsen Bent
Flere svar

Politiheste skaber tryghed

Krimimesse er et hit

Han dræbte fire unge mænd

Slægtsforskning kan afsløre mordere

Måske slog han også Hanne Ihjel

Det hedder drab - ikke mord

Drenge voldtog 11-årig pige
