I lovens navn

Patienter i fare: Når læger begår kriminalitet

5. september Af Bent Isager-Nielsen
Foto: Ritzau Scanpix
Det er uhyre sjældent, at læger handler hensynsløst overfor patienterne. Men det sker – som da kirurgen Paolo Macchiarini (billedet) udførte en række indgreb, der kostede flere menneskeliv.
Den dømte kirurg Paolo Macchiarini

Kender du til sager med kirurger eller andre læger, der uagtsomt eller bevidst har påført patienter betydelig skade eller foretaget helt forkert behandlinger – og så rent faktisk er sat til ansvar for deres handlinger ved domstolene?

Jeg synes bestemt ikke, at en læge skal være bange for at udføre sit job på grund af risikoen for fejl, men jeg mener også, at alle skal kunne sættes til ansvar for deres handlinger.

- Venlig hilsen HH

Hej HH

Læger begår af og til kriminalitet ligesom personer fra alle andre faggrupper, og jeg har selv i årenes løb haft sager mod læger, der har begået noget strafbart i deres fritid.

Men på samme måde har jeg også haft sager mod advokater, journalister, politifolk, erhvervsfolk og mange andre.

Der ses af og til sager, hvor en læge idømmes en bøde for forsømmelse i sit arbejde. Og nogle gange kan en læge frakendes retten til at udøve lægegerning.

I langt de fleste tilfælde ordnes det internt i læge- og sundhedsverdenen, fordi der er tale om fejl og overtrædelse af lægeloven, men altså ikke forsætlig kriminalitet.

Egentlige straffesager med politi, sigtelse, tiltale og dom mod læger, der har begået noget forkert i forbindelse med deres arbejde, er sjældne.

Undersøgte kvinde

Der findes dog tilfælde, hvor læger på deres arbejde misbruger deres stilling.

For nylig blev en læge anmeldt til politiet for at have ”undersøgt” en kvinde intimt, uden at det var nødvendigt. Han blev efterfølgende dømt for blufærdighedskrænkelse, som jo er strafbart efter straffeloven.

I 2013 blev en københavnsk plastikkirurg idømt seks måneders fængsel efter en række brystoperationer, der gik helt galt.

Han blev i øvrigt også dømt for trusler mod et vidne og flere andre forhold – blandt andet havde han udgivet sig for at være læge på et tidspunkt, hvor han ikke havde sin autorisation.

Lægeskandale

I Sverige faldt der tidligere i år dom i en sag mod en italiensk kirurg, den nu 64-årige Paolo Macchiarini, for grov vold.

I årene 2011-2012 var han ansat ved Karolinska Universitetshospital i Stockholm og fremstod i begyndelsen som lidt af en stjerne.

Virkeligheden viste sig dog at være knap så glamourøs.

I tre tilfælde fjernede Macchiarini patienters luftrør og erstattede dem med luftrør af plastik. Alle fik store komplikationer og er i dag døde.

Han havde ikke først afprøvet teknikken på dyr, og før Macchiarinis eksperimenter var der aldrig blevet transplanteret syntetiske luftrør ind i mennesker.

Han blev idømt to og et halvt års fængsel, og sagen er blevet kaldt den værste lægeskandale i Sveriges historie.

Fejl og mangler

Lige nu er englænderne chokerede over en mediekendt kirurg ved navn Ian Paterson, der er anholdt og fængslet efter en lang række operationer på kvinder for brystkræft.

I alle tilfælde har det nu vist sig, at de slet ikke havde kræft.

Anklagemyndigheden i England har peget på, at Paterson i lighed med den engelske læge Harold Shipman, der dræbte mindst 250 af sine patienter, opførte sig som en psykopat overfor sine patienter.

Paterson bildte mange patienter ind, at de havde kræft for derefter som ”den bedste kirurg i landet” at redde dem. Skandalen har også afsløret store fejl og mangler i det engelske sundhedsvæsen.

Sagen om Paterson får mig i øvrigt til at tænke på brandmænd, der selv sætter ild på for derefter at være med til at slukke branden og på den måde fremstår som helte og redningsmænd.

Ikke strafbart

Der er heldigvis langt imellem sager, hvor en læge bliver dømt efter straffeloven for sine handlinger på arbejdet.

Som altid skal politi og anklagemyndighed kunne bevise et kriminelt forsæt, hvis nogen skal dømmes efter straffeloven. Lægen skal altså have haft til hensigt at begå noget kriminelt eller optræde groft uagtsom og ikke blot begå en fejl.

I sager om læger ser man derfor jævnligt det, som man også kan opleve i sager mod politifolk eller bankdirektører, blot for at tage et par andre helt forskellige eksempler, og uden sammenligning i øvrigt.

Kan slippe for straf

Jeg har før skrevet om betjente, der har skudt og dræbt en person uden at blive straffet.

Politifolk har jo heldigvis sjældent forsæt til at begå drab eller grov vold, når de bruger våben.

Også bankdirektører kan slippe for straf, selv om de har forårsaget store tab hos investorer og ”sovet i timen”, hvis de ikke havde forsæt til at begå kriminalitet.

Som en klog mand har sagt: Det er i udgangspunktet ikke strafbart at være dårlig til sit arbejde eller fejlbedømme en situation. Der skal mere til.

- Venlig hilsen Bent

Bens Isager-Nielsen

Nationens mareridt

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Ethvert land har mindst én forbrydelse, som har rystet nationen, og som indbyggerne aldrig flemmer. Podcast-serien ”Nationens mareridt# går helt tæt på de sager, der stadig hjemsøger et land. Lyt med i din foretrukne podcast-app.

For at kunne vise dig dette indhold, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sponsoreret indhold