I lovens navn

Spørgsmål til efterforskeren: Kan clairvoyante opklare drabssager?

18. februar 2020 af Bent Isager-Nielsen Foto: Panthermedia
Rejseholdets tidligere chef, Bent Isager-Nielsen fortæller her, om politiet bruger clairvoyante i forbindelse med drabssager.

Hej Bent! Jeg læser af og til om clairvoyante, der taler med de døde. Kan clairvoyante hjælpe med at opklare mord? De kunne jo bare spørge den døde, hvem forbryderen er. Bruger politiet overhovedet synske personer?

Venlig hilsen M.

Kære M.

Det korte svar på dit spørgsmål er, at politiet ikke bruger clairvoyance i efterforskningsarbejdet. Og du har ret. Hvis man virkelig kunne tale med de døde, kunne man jo bare spørge den myrdede om, hvem gerningsmanden var. Sådan noget er der efter min mening ikke nogen, der tror på. Spørgsmålet om politiets samarbejde med clairvoyante dukker tit op.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Og clairvoyante har ofte henvendt sig til politiet i drabssager for at hjælpe. Politiet bruger ikke clairvoyance, fordi der jo efter en drabsefterforskning venter en straf til gerningsmanden, ofte mange års fængsel.

Beviserne skal derfor være baseret på kolde fakta og kendsgerninger, ikke formodninger. Og clairvoyance er jo netop gisninger, ikke fakta.

Læs også: Derfor tilstod dødspræsten

Medmenneskelig indsigt

Men jeg tror, at der findes personer, som forstår at sætte sig ind i andre mennesker og deres liv på en ganske særlig måde.

I kriminalsager peger clairvoyante eksempelvis nogle gange på, at han eller hun mener, at der har været tale om et tæt bekendtskab, venskab eller kærlighedsforhold mellem offeret og gerningsmanden. Og det er jo ofte rent faktisk tilfældet.

Jeg kender dog ikke til sager, hvor politiet med hjælp fra en synsk person har kunnet opklare forbrydelsen.

Læs også: Kan en morder slette alle spor?

Intuition er vigtig

Beviser og indicier må selvfølgelig findes på faktuelt grundlag.

Men en dygtig efterforsker kan godt ved at sætte sig på gerningsstedet og ”få det ind under huden” få en fornemmelse af, hvad der er sket.

Det kan være noget med rækkefølge på handlinger, gerningsmandens kendskab til gerningsstedet, graden af og formålet med vold m.v. Den slags kan altså godt indgå i en efterforskning, men kun som et element hen imod mere håndfaste beviser. Og dem skal teknikere og retsmedicinere give efterforskerne.

Venlig hilsen Bent

Sponsoreret indhold