I lovens navn

Vlado har næse for fartsyndere

25. juli Af Bent Isager-Nielsen
Foto: Søren Jul Lamberth/Aller Foto & Video
Færdselsbetjenten Vlado Lenz er kendt fra programmet "Politijagt". Han udstråler myndighed og venlighed, og betjente som ham sikrer politiet et godt omdømme.
Færdselsbetjent Vlado Lenz

Mine skriverier har ofte handlet om drab, voldtægt og andre forfærdelige sager.

Jeg vil derfor i dag skrive om en anden og anderledes form for politiarbejde, lige som jeg gjorde for nogle uger siden, da jeg fortalte om politihestene i Københavns Politi.

Grunden til min omtale af politihestene var, at jeg en dag tilfældigt mødte to ridende betjente lige her på Frederiksberg i København, hvor jeg bor.

For nylig mødte jeg lige så tilfældigt på vej til Jylland ombord på en af Molslinjens færger den fra TV så kendte færdselsbetjent Vlado Lenz.

Jeg kender Vlado i forvejen og har mødt ham før.

Men lige som med politihestene fik mødet med Vlado på færgen mig til at spekulere lidt på, hvordan politiet sikrer sig et godt image og omdømme i befolkningen.

I min egen verden med efterforskningsarbejde er det noget med at opklare de alvorlige forbrydelser, og det har jeg omtalt mange gange. Men det patruljerende politi er det jo noget anderledes med.

Enorm erfaring

Mange mennesker møder politiet i trafikken og bliver sikkert utilfredse, hvis de får en bøde eller et klip i kørekortet for at overtræde færdselsloven.

Derfor er det så befriende, når man ser en politibetjent som Vlado, der formår at udstråle myndighed, venlighed og imødekommenhed uanset den situation, han befinder sig i, og uanset hvor ophidsede folk kan blive.

Det har han demonstreret utallige gange i de meget populære udsendelser ”Politijagt”, han har medvirket i på Kanal 5 og Discovery +.

– Goddag, det er færdselspolitiet, lyder det igen og igen fra den folkekære færdselsbetjent, når han standser en bilist eller motorcyklist.

Det er imponerende, hvordan han med sin enorme erfaring kan spotte en færdselssag på lang afstand.

Det viser igen, at politiarbejde selvfølgelig bygger på uddannelse og træning, men også indeholder et element af intuition og ”politinæse”, uanset hvilken gren af politiet man arbejder i.

Nyder at møde mennesker

Vlado har i forskellige interviews fortalt om sit liv og arbejde i Midt- og Vestsjællands Politi som færdselsbetjent.

Han har også sagt, at han nyder at køre gennem det danske land og møde mennesker på sin vej.

Han søgte i sin tid ind til politiet for at blive motorcykelbetjent og på den måde opholde sig udendørs det meste af tiden.

Når man så samtidig kan møde nye mennesker og løse situationer i trafikken ved at bruge sin erfaring fra tidligere jobs i Forsvaret og Hjemmeværnet, er det den perfekte kombination for ham. Vlado er født i 1960 i Kroatien og kom til Danmark i 1969.

Civil patruljevogn

I færdselspolitiet optræder man normalt i fuld uniform, og når man er færdselsbetjent på motorcykel, er det jo stort set også altid på politimotorcykel.

Det gælder også i de fleste tilfælde, når færdselspolitiet kører i biler, men ikke altid.

Når man for eksempel følger Vlado, ser man jo, at han ofte kører i en civil patruljevogn. Mange føler sig ”snydt”, fordi de ikke kunne se, at det var politiet.

Men det er faktisk meget fornuftigt. Selvfølgelig skal politiet først og fremmest virke forebyggende, og det gør man jo primært ved synligt at fremstå som politi.

Stor betydning

Men nogle gange er det meget hensigtsmæssigt at optræde i civilt, fordi man på den måde kan afsløre særdeles grove færdselsovertrædelser, som ellers ikke ville blive afdækket. Også det ser man mange eksempler på i ”Politijagt”, nemlig særdeles farlige situationer, som let kunne koste menneskeliv eller førlighed.

Derfor er politiets tilstedeværelse på vejene, også i civil, af overordentlig stor betydning for sikkerheden og for at fastholde fokus på at reducere antallet af dræbte i trafikken.

De farlige situationer opstår ikke kun, når folk kører alt for stærkt, men også i forbindelse med overtrædelser af vigepligts- og overhalingsregler, spiritus- og narkokørsel samt vanvidskørsel.

Venlig hilsen Bent

På sporet

Kom med bag om de største kriminelle dramaer i podcasten På sporet, hvor den tidligere drabschef og chef for Rejseholdet Bent Isager-Nielsen leverer skarpe analyser.

For at kunne vise dig dette indhold, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sponsoreret indhold