Spørg advokaten

Arver jeg hans gæld?

10. september 2021 Af Louise Vinkle. Foto: Panthermedia.
En 60-årig kvinde er nervøs for, om hun arver sin mands gæld, hvis han dør. Advokat Louise Vinkle svarer på problemstillingen her.
Ældre i sygeseng med papirer

Hej Louise

Jeg er en 60-årig kvinde, der har været gift med den samme mand to gange. Først fra 1981 til 2013 og igen fra 2017. Vi er nu flyttet fra hinanden, men skal ikke skilles.

Vi har ikke fælles økonomi, men jeg er nervøs for, om jeg kan komme til at hæfte for gæld, han stifter?

Vi har fire voksne børn, og jeg vil gerne vide, hvordan vi står, når en af os dør? Efter skilsmissen i 2013 har vi ikke ejet noget i fællesskab. Jeg har en bil med et lån. Han er førtidspensionist, og jeg arbejder.

- Venlig hilsen Gitte

Kære Gitte

Du kan ikke komme til at hæfte for din mands gæld, for selv om I er gift og har delingsformue, kan din mands kreditorer kun gå efter ham og hans ejendele.

I forhold til arven efter jer har I dog stadig delingsformue, når I er gift og ikke har oprettet ægtepagt. Det gælder også, selv om I ikke ejer noget sammen. Det betyder, at når den ene af jer afgår ved døden, skal der foretages en bodeling mellem jer.

Dermed skal hver jeres bo gøres op, og den ene skal betale et beløb til den anden, så I begge har lige store nettoformuer.

Hvis for eksempel din mand dør først, og han har mere gæld, end han har aktiver, og dermed er insolvent, skal du aflevere halvdelen af din formue til hans dødsbo og dermed til hans kreditorer, uden at han skal aflevere noget til dig.

Ægtepagt med særeje

Hvis den af jer, der dør først, efterlader sig en nettoformue, vil den blive delt med halvdelen til ægtefællen og den anden halvdel til deling mellem jeres fire børn.

Hvis I ikke ønsker, at der skal ske bodeling mellem jer, kan I oprette en ægtepagt med fuldstændigt særeje. Så vil den først afdødes nettoformue blive fordelt med halvdelen til ægtefællen og halvdelen til deling mellem jeres børn.

Det medfører samtidig, at I ikke skal dele jeres formue i forbindelse med en eventuel separation eller skilsmisse. Jeg vil anbefale jer at kontakte en advokat, som kan rådgive jer, hvis I ønsker at få oprettet en ægtepagt.

 

- Bedste hilsner Louise

Louise Vinkle

Fakta

Som udgangspunkt hæfter man ikke for sin ægtefælles gæld, men man kan godt komme til at hæfte for sin ægtefælles skattegæld. SKAT er forpligtet til først at forsøge at inddrive gælden hos den ægtefælle, der har stiftet den, men hvis det ikke lykkes, kan SKAT kræve gælden betalt af den anden ægtefælle.

Det gælder dog kun skattegæld, der er opstået under ægteskabet. Det er samtidig en betingelse, at ægtefællerne er samlevende på det tidspunkt, hvor SKAT forsøger at kræve gælden betalt af ægtefællen, der ikke har stiftet gælden.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sponsoreret indhold