Spørg advokaten

Bonusbarnebarnet skal ikke snydes

18. september Louise Hougaard Vinkle
Foto: Shutterstock
Jytte og Niels vil forære noget af deres formue til deres datter og hendes familie. Det ældste barnebarn er imidlertid ikke datterens biologiske søn, og det giver problemer med skattereglerne for pengegaver.
To sæt  barnehænder og et sæt voksenhænder holder en sparegris.

Fra kontoret:

Jytte og Niels er til møde på kontoret. De har solgt deres hus og er flyttet i ældrebolig, og da de ingen gæld havde i huset, står der nu fire millioner kroner på deres bankkonto. Ægteparret har altid levet sparsommeligt, og det har de ingen planer om at ændre på, så de ved ikke, hvad de skal gøre med de mange penge.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Hvis de lader formuen stå i banken, vil deres datter arve dem, når de er døde. Hun er enebarn og dermed enearving. Men Jytte og Niels vil hellere være med til at opleve, at datteren får glæde af de mange penge, så de overvejer at give dem som en afgiftsfri pengegave.

Jeg fortæller, at Jytte og Niels hver kan give deres datter 71.500 kroner uden at skulle betale afgift. Det er efter taksten i 2023. Parret har tænkt sig at give et større beløb, men de ønsker samtidig ikke at betale afgift. De vil derfor høre nærmere om, hvor meget de kan give til deres svigersøn og børnebørn. Svigersønnen kan få 25.000 kroner af dem hver, uden at der skal betales afgift – staidg efter taksterne i 2023.

På lige fod

Det er mere kompliceret med børnebørnene. Jytte og Niels har tre børnebørn, hvor de to yngste er deres datter og svigersøns fælles børn, mens den ældste er svigersønnens fra et tidligere forhold. Datteren har ikke adopteret barnet, men han bor det meste af tiden hos sin far og bonusmor og ser sin mor hver anden weekend. Jytte og Niels har kendt drengen, siden han var helt lille og betragter ham som deres barnebarn på lige fod med de to andre.

De to mindste børnebørn kan Jytte og Niels hver give en gave på 71.500 kroner uden at betale afgift. Men da det ældste barnebarn ikke juridisk set er i familie med Jytte og Niels, er han ikke omfattet af reglerne om afgiftsfri gaver, og der skal derfor betales skat af en eventuel gave til ham. Dette gælder dog ikke, hvis der er tale om en sædvanlig lejlighedsgave. Men selv om Jytte og Niels har en stor formue, vil en gave på 71.500 kroner langt fra være en sædvanlig lejlighedsgave.

Jytte og Niels beslutter, at de vil give deres datter, svigersøn og to biologiske børnebørn de afgiftsfri gaver, men de vil ikke snyde det ældste barnebarn. Han får derfor en større gave, så beløbet efter betaling af skat er lige så stort som de andre børnebørns.

Fakta

Der kan gives afgiftsfri gaver til børn, børnebørn, forældre, stedforældre og stedbørn. Hvis der skal gives gaver til andre, skal gavemodtageren betale indkomstskat af gaven.

Har du et spørgsmål til advokaten?

Louise Vinkle er advokat med speciale i familie- og arveret. Til daglig er hun ansat i Advokatfirmaet Kahlke, hvor hun beskæftiger sig med skilsmisser, bodelinger, børnesager, tvangsfjernelsessager, straffesager, skifte af dødsboer samt testamente, ægtepagter og fremtidsfuldmagter.

Send dit spørgsmål på mail til [email protected]

Sponsoreret indhold