Spørg advokaten

Forvirring om deling af tvangsarv

2. november Af Louise Hougaard Vinkle
Foto: Shutterstock
Ruth vil vide, hvordan det kan hænge sammen, at tvangsarven er på 25 procent af formuen, når hun i sit testamente har besluttet, at hendes søn kun skal arve 12,5 procent.
En mands hånd deler fire brikker med penge, så en fjerdedel skæres væk.

Kære Louise

Du skriver i et svar i brevkassen, at tvangsarven er en fjerdedel af arven. Det kan jeg ikke få til at passe i det testamente, jeg har fået skrevet.

Der står tydeligt, at min søn kun skal modtage tvangsarv efter mig, og den er på 12,5 procent. Hvordan bliver det til en fjerdedel?

- Med venlig hilsen Ruth

Kære Ruth

Det er den samlede tvangsarv efter dig, der er en fjerdedel eller 25 procent af din formue. Den tvangsarv skal fordeles mellem dine tvangsarvinger, som er ægtefæller og børn. Det betyder, at hvis du har en ægtefælle og et barn, vil din ægtefælle få halvdelen af tvangsarven efter dig og dit barn vil få den anden halvdel. De vil dermed hver få 12,5 procent som tvangsarv.

Hvis du ikke har en ægtefælle, vil hele tvangsarven gå til dine børn. Hvis du har to børn, vil de skulle dele tvangsarven ligeligt mellem sig, og de vil derfor hver modtage 12,5 procent som tvangsarv.

Resten af din formue – friarven – vil selvfølgelig blive fordelt efter dine bestemmelser i testamentet.

- Bedste hilsener Louise

Louise Vinkle

Fakta

Ægtefælle og børn er tvangsarvinger. Tvangsarven er en fjerdedel af den arv, som de skal arve i henhold til arveloven. Det medfører, at hvis en arvelader både har ægtefælle og livsarvinger, vil tvangsarven blive fordelt med halvdelen til ægtefællen og den anden halvdel til livsarvingerne til deling.

Har du et spørgsmål til advokaten?

Louise Vinkle er advokat med speciale i familie- og arveret. Til daglig er hun ansat i Advokatfirmaet Kahlke, hvor hun beskæftiger sig med skilsmisser, bodelinger, børnesager, tvangsfjernelsessager, straffesager, skifte af dødsboer samt testamente, ægtepagter og fremtidsfuldmagter.

Send dit spørgsmål på mail til [email protected]

Sponsoreret indhold