Spørg advokaten

Hvem arver min halvbror?

21. september Af Louise Hougaard Vinkle
Foto: Shutterstock
Lonni har en halvbror, der hverken har kone eller børn. Han har heller ikke kontakt med sin far. Hun vil vide, hvem der arver efter ham, hvis han dør før hende?
Et midaldrende søskendepar er til møde hos en advokat.

Hej Louise

Jeg har læst en artikel i Ude og Hjemme, og den førte til et spørgsmål til dig. Jeg har en halvbror – vi har samme mor. Arver vi 50 procent hver, når vores mor dør?

Min halvbror har hverken kone, børn eller en far. Hvad sker der, når min halvbror dør? Vil jeg være enearving efter ham? Eller går der noget til hans faster eller andre i familien?

- Mange hilsener Lonni

Kære Lonni

Når din mor dør, vil det være hendes livsarvinger, der arver hende, hvis hun ikke er gift og ikke har oprettet testamente. Det vil sige, at både du og din halvbror vil arve efter din mor, og I vil arve ligeligt. Din halvbror vil dog ikke arve din far, eftersom det ikke er hans far.

Hvis din halvbror dør uden at efterlade sig børn, ægtefælle eller testamente, vil arven efter ham gå til hans forældre til lige deling. Du skriver, at din halvbror ikke har en far, men selv om han aldrig har kendt sin far, vil halvdelen af arven stadig gå til den biologiske far, hvis han er registreret som sådan i de offentlige systemer.

Hvis din halvbrors forældre er afgået ved døden, vil arven efter ham gå til hans søskende. Du vil dermed arve din mors halvdel af arven, og hvis din bror har en registreret far, som efterlader sig andre børn end din halvbror, vil farens halvdel af arven blive fordelt mellem de børn. Hvis din brors søskende er afgået ved døden, arver deres børn og så videre.

Hvis der ikke er registreret en far til din halvbror, eller hvis din halvbrors far er død uden at efterlade sig andre børn, børnebørn og så videre, vil hele arven gå til jeres mors side. Og hvis din mor er død, vil hele arven gå til dig, da du er den eneste søskende på din mors side.

Arven efter din halvbror går derfor ikke videre til hans faster eller andre familiemedlemmer, så længe der er forældre og søskende efter din bror.

- Bedste hilsner Louise

Louise Vinkle

Har du et spørgsmål til advokaten?

Louise Vinkle er advokat med speciale i familie- og arveret. Til daglig er hun ansat i Advokatfirmaet Kahlke, hvor hun beskæftiger sig med skilsmisser, bodelinger, børnesager, tvangsfjernelsessager, straffesager, skifte af dødsboer samt testamente, ægtepagter og fremtidsfuldmagter.

Send dit spørgsmål på mail til [email protected]

Sponsoreret indhold