Spørg advokaten

Kan jeg få betalt sagsomkostningerne?

14. marts 2022 Af Louise Vinkle. Foto: Panthermedia
En enlig mor vil gerne vide, om det er muligt at få beskikket en advokat til at starte en sag om forældremyndighed.
Dreng der holder sig ørene mens forældre skændes i baggrunden

Kære Louise

Jeg overvejer at starte en sag om forældremyndighed, da min eksmand og jeg har et frygteligt forhold til hinanden, og jeg synes ikke, vi kan få samarbejdet om vores datter til at fungere.

Mit spørgsmål til dig er, om jeg kan få det offentlige til at betale for advokat til mig, eller jeg selv skal betale?

Med venlig hilsen

- Den enlige mor

Kære enlige mor

Hvorvidt, du kan få beskikket en advokat til din sag om forældremyndighed, afhænger af din indtægt. Med en beskikket advokat betaler det offentlige udgifterne.

For at få det, må din indtægt ikke overstige 348.000 kroner. Det beløb forhøjes med 60.000 kroner for hvert barn, også stedbørn og plejebørn under 18 år, som enten bor hos dig eller i overvejende grad forsørges af dig.

Ved sager om forældremyndighed er det kun din indtægt, der tæller, og ikke en ny ægtefælle eller samlevers.

Du skal være opmærksom på, at sagen om forældremyndighed skal begynde i Familieretshuset, som indkalder jer til et møde og sørger for at få oplyst sagen, hvorefter den sendes videre til familieretten.

Hvis du vælger at have en advokat under den del af sagen, der verserer i Familieretshuset, skal du selv betale, selv om du opfylder betingelserne for fri proces. Du kan kun få fri proces til den del, der foregår i familieretten.

- Bedste hilsen Louise

Louise Vinkle
For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Fakta

Alle sager om forældremyndighed, bopæl og samvær skal begynde i Familieretshuset. Familieretshuset sender alle sager om forældremyndighed og bopæl videre til familieretten, men træffer som udgangspunkt selv afgørelse i samværssager.

Men hvis der er tale om en mere kompleks samværssag, hvor der for eksempel er alvorlige bekymringer om barnets trivsel, vold mod barnet eller forældrene imellem, bliver sagen også sendt videre til familieretten til afgørelse.

Sponsoreret indhold