Kan vi tvinge barnets mor til at skrive under?

Kære Louise
Jeg er farmor til den skønneste dreng, Milo, på fire år.
Min søn er ikke længere sammen med Milos mor, og som jeg forstår det, har de vanskeligt ved at samarbejde. De har fælles forældremyndighed over drengen, og han bor ni ud af 14 dage hos min søn.
Min mand og jeg vil gerne have mulighed for at tage vores søn og Milo med på ferie, når det engang bliver muligt at rejse for de mange covid-19-restriktioner.
Men sagen er den, at Milo ikke har noget pas, og hans mor vil ikke skrive under på, at han må få et.
Hvis Milos mor ikke ombestemmer sig, kan vi ikke rejse med vores søn og barnebarn.
Hvad gør vi? Kan vi tvinge Milos mor til at skrive under?
Med venlig hilsen
- Den bekymrede farmor

Kan man få særeje over sit barn?
Kære Bekymrede farmor
Milos mor kan nægte at skrive under på, at hendes søn må få et pas, og hverken I eller Familieretshuset kan tvinge hende til at skrive under.
Men hvis jeres søn ansøger om et pas til Milo, og moren ikke vil skrive under, kan han vælge at opretholde ansøgningen.
Kommunen vil derefter sende ansøgningen om pas til politiet, som kan give tilladelse til, at der udstedes et pas uden samtykke fra begge forældre.
Det gælder også, selv om de har fælles forældremyndighed. Der skal dog være tale om særlige omstændigheder, der taler for, at barnet får et pas.
Fuld forældremyndighed
Inden afgørelsen vil politiet kontakte Milos mor for at høre hendes begrundelse for, at passet ikke skal udstedes. Du skriver ikke, hvorfor din tidligere svigerdatter ikke vil give samtykke til passet, men alt efter hvad hendes forklaring er, kan dit barnebarn altså måske få et pas.
Hvis politiet ikke giver tilladelse til passet til Milo uden morens underskrift, kan din søn overveje at ansøge om at få forældremyndigheden alene.
For at det kan lade sig gøre, skal forældrene have svære samarbejdsvanskeligheder, der går ud over barnet. Det er formentlig ikke nok, at de ikke er enige om et pas.
En sag om forældremyndighed startes ved at sende en ansøgning til Familieretshuset.
Jeg vil dog anbefale din søn at forsøge at tale med Milos mor, inden han får politiet til at tage stilling til udstedelsen af et pas eller ansøger om den fulde forældremyndighed.
- Bedste hilsner Louise


Ulykke og skilsmisse ændrede hans liv: Nu er jeg en bedre far
Fakta
Det helt klare udgangspunkt er, at begge forældre skal give samtykke til, at deres barn får et pas, hvis de har fælles forældremyndighed.
Der er dog i pasbekendtgørelsen givet mulighed for, at politiet kan give tilladelse til, at der udstedes et pas til en person under 18 år uden en eller begge forældres samtykke, når der er ganske særlige omstændigheder.
Det kan for eksempel være, hvis den ene forælder alene modsætter sig udstedelsen af pas for at genere den anden forælder.
Familieretshuset
Familieretshuset kan ikke tage stilling til enkelte konflikter mellem forældre med fælles forældremyndighed. Dermed kan forældre med fælles forældremyndighed ikke henvende sig, hvis de for eksempel er uenige om, hvorvidt barnet skal have et pas, skal vaccineres eller til psykolog.
Kan forældrene ikke løse uoverensstemmelsen selv, kan de søge om, at den fælles forældremyndighed ophæves. Der skal dog være tungtvejende grunde.

Kan han trække udgiften fra i børnepengene?
Flere svar

Ingen rettigheder ved dødsfald

Uskiftet bo kan blive dyrt

Pension til ekskonen

Bøde til mindreårig

Skal vi skynde os at blive gift?

Mor får det hele

Ingen rabat til studerende
