Spørg advokaten

Må vores hund angribe en tyv?

7. december 2021 Af Louise Vinkle. Foto: Panthermedia.
Et ægtepar har fået en stor hund for at føle sig mere trygge. De er ikke i tvivl om, at hunden ville angribe, hvis de kom i fare. Men er det lovligt at bruge en hund til at forsvare sig?
Schæferhund

Kære Louise

Min kone og jeg har en stor, stærk hund. Vi har valgt netop den race, fordi en stor hund gør min kone tryg, når hun er alene hjemme.

Vi er slet ikke i tvivl om, at hunden ville angribe, hvis vi var i fare. Vi kom derfor til at tale om, hvorvidt det egentlig er lovligt at bruge en hund til at forsvare sig? Eller vil vi blive straffet?

Og ét er i tilfælde af indbrud hos os. Hvad sker der, hvis vi en aften går tur og opdager et indbrud, hvor vi sætter hunden til at fange tyven? Er det ulovligt?

Med venlig hilsen

- Manden med hunden

Kære Manden med hunden

Hvis der er indbrud i jeres eget hus, og I er direkte truet af et umiddelbart forestående angreb, er det i orden, at I beder jeres hund om at hjælpe jer. Det vil være nødværge, og det vil I ikke kunne straffes for.

Men hunden må ikke slippes løs, så snart der kommer en person ind i hjemmet – I skal være direkte truet.

Jeg vil dog ikke anbefale, at du pudser din hund på en indbrudstyv, hvis I er ude at gå. I risikerer at blive tiltalt for vold, hvis hunden angriber indbrudstyven efter jeres ordre. Der vil jeg i stedet anbefale jer at ringe til politiet.

- Bedste hilsner Louise

Louise Vinkle

Fakta

Andre end politibetjente må gerne foretage en civil anholdelse, men det er en betingelse, at man træffer den pågældende direkte eller i umiddelbar tilknytning til en lovovertrædelse. Der må kun bruges magt til at tilbageholde den pågældende, og man må derfor ikke gøre skade på den anholdte. Den anholdte skal snarest muligt overgives til politiet.

Sponsoreret indhold