Spørg advokaten

Målrettet arv fra barnløse

9. november Af Louise Hougaard Vinkle
Foto: Colourbox
Et barnløst par vil vide, hvem der arver efter dem. De har tilsammen tre søstre, og de vil gerne undgå, at den ene af dem arver. Ude og Hjemmes Louise Vinkle rådgiver.
Et ældre ægtepar sidder og ser drømmende frem for sig

Hej Louise Vinkle

Vi er et par midt i livet, som desværre aldrig fik børn. Hvad sker der med arven efter os, hvis vi dør uden at have skrevet testamente? Vi går ud fra, at der ikke sker noget, når den første af os dør. Men hvad sker der, når det sidste dør?

Endnu lever vores forældre. Min mand har en søster, mens jeg har to søstre, men jeg ønsker kun, at min ene søster skal arve. Den fravalgtes børn skal heller ikke arve. Hvad sker der, hvis vores søskende dør før os? Vi regner med, at vi ønsker, at to nevøer arver – de to er sønner af hver af vores søskende.

Vi er med på, at vi bliver nødt til at skrive testamente. Men vi ved ikke, hvad der sker automatisk, hvis vi ikke efterlader noget.

- Med venlig hilsen Det barnløse par

Kære Barnløse par

Jeg lægger til grund, at I er gift. I så fald vil den ene af jer være enearving efter den anden, når den første af jer dør.

Når den sidste af jer dør, og I ikke har nogle børn, vil arven efter jer blive fordelt efter reglerne om svogerskabsarv. Det betyder, at halvdelen af arven vil gå til den enes slægt, og den anden halvdel vil gå til den andens slægt.

Hvis jeres forældre stadig lever, når den sidste af jer afgår ved døden, vil jeres forældre arve jer – den ene halvdel til forældrene på den ene side og den anden halvdel til forældrene på den anden side.

Hvis jeres forældre er døde før jer, vil arven gå til deres børn, det vil sige din mands søster og dine to søstre. Hvis jeres søskende er døde før jer, vil arven gå til jeres søskendes børn, det vil sige jeres nevøer og niecer. Hvis de måtte være afgået ved døden, vil arven gå til deres børn og så videre.

Hvis alle søskende, nevøer og niecer er døde, vil arven gå til jeres bedsteforældre med halvdelen til hver jeres slægt. Hvis jeres bedsteforældre også er døde, vil arven gå til jeres bedsteforældres børn – det vil sige jeres mostre, fastre og onkler, men ikke deres børn. Jeres fætre og kusiner arver altså ikke efter jer.

Hvis alle slægtninge på den ene side er døde, når den sidste af jer afgår ved døden, vil hele arven gå til den andens slægt.

Arv til alle

På nuværende tidspunkt vil det altså være jeres forældre der arver, hvis I begge dør før dem. De næste er jeres søskende – også den søster, som du ikke ønsker skal arve.

Reglerne om svogerskabsarv gælder dog ikke i følgende tilfælde: Hvis længstlevende har indgået nyt ægteskab inden sin død, har oprettet et samlevertestamente til fordel for en ny samlever eller har arvet en ny samlever som følge af et samlevertestamente. Reglerne gælder heller ikke, hvis den længstlevende har fået et barn. Eller hvis længstlevende har oprettet et testamente.

Jeg vil anbefale jer at kontakte en advokat og få rådgivning og hjælp til oprettelse af et testamente, så I er sikre på, at arven efter jer bliver fordelt, som I ønsker det.

I mit svar har jeg forudsat, at I er gift. Hvis I ikke er gift, er situationen en helt anden. I så fald arver I ikke hinanden automatisk – uanset hvor længe I har boet sammen. Det vil være hver jeres slægt, der arver jer.

På nuværende tidspunkt vil jeres forældre derfor arve alt efter jer. Som samlevende vil I være nødt til oprette et testamente for at sikre, at I arver hinanden. I den forbindelse vil I også kunne tage stilling til, hvad der skal ske ved længstlevendes død.

- Bedste hilsner Louise

Fakta

Ægtefæller er automatisk arvinger efter hinanden. Samlevende skal derimod oprette testamente, hvis de ønsker at arve hinanden.

Har du et spørgsmål til advokaten?

Louise Vinkle er advokat med speciale i familie- og arveret. Til daglig er hun ansat i Advokatfirmaet Kahlke, hvor hun beskæftiger sig med skilsmisser, bodelinger, børnesager, tvangsfjernelsessager, straffesager, skifte af dødsboer samt testamente, ægtepagter og fremtidsfuldmagter.

Send dit spørgsmål på mail til [email protected]

Sponsoreret indhold