Spørg advokaten

Nej tak til fars arv og gæld

24. august Af Louise Hougaard Vinkle
Foto: Colourbox
Birthes datter ønsker hverken at arve sin far eller hænge på hans eventuelle gæld. Men hvordan sikrer hun sig, at arveretten ikke går videre til hendes egne børn?
Kvinde underskriver papirer om arv

Hej Louise

Min datter ønsker at frasige sig arv og gæld efter sin far. Men hun er bange for, at arveretten går videre til hendes børn, hvilket hun ikke interesseret i. Hvordan skal hun forholde sig?

- Venlig hilsen Birthe

Kære Birthe

Din datter har mulighed for at give to forskellige afkald på arven efter sin far. Det ene er et personligt arveafkald, så hendes børn indtræder i hendes plads i arverækkefølgen. Det andet er et arveafkald, der gælder hele hendes gren, så hverken din datter, hendes børn eller børnebørn vil være arveberettigede efter hendes far. Din datter kan give arveafkaldet allerede nu, mens hendes far er i live. Hun kan også vente med at give det, til han er afgået ved døden.

Hvis din datter vil give afkald på arven efter sin far, mens han er i live, skal det gives over for ham. Arveafkaldet skal ikke registreres nogen steder, men af bevismæssige årsager vil jeg anbefale, at hun sikrer sig, at arveafkaldet er skriftligt, dateret og underskrevet af både hende og hendes far.

Hvis din datter venter med at give arveafkald, til hendes far er død, skal det gives over for skifteretten eller en eventuel bobestyrer. Arveafkaldet skal gives, inden den endelige boopgørelse indleveres til skifteretten. Det er dog vigtigt, at der ikke er sket udlodning i boet, inden der gives arveafkald. Det vil sige, at der ikke er nogen arvinger, der må have overtaget nogle af aktiverne eller passiverne, før der gives arveafkald.

Jeg vil anbefale, at din datter tager kontakt til en advokat med henblik på udarbejdelse af arveafkaldet.

- Bedste hilsener Louise

Louise Vinkle

Fakta

¤ Der kan gives arveafkald på en arv både inden og efter arveladerens død.

¤ Det er muligt at give delvist arveafkald, således at man giver afkald på en brøkdel af sin arv eller et bestemt beløb.

Har du et spørgsmål til advokaten?

Louise Vinkle er advokat med speciale i familie- og arveret. Til daglig er hun ansat i Advokatfirmaet Kahlke, hvor hun beskæftiger sig med skilsmisser, bodelinger, børnesager, tvangsfjernelsessager, straffesager, skifte af dødsboer samt testamente, ægtepagter og fremtidsfuldmagter.

Send dit spørgsmål på mail til [email protected]

Sponsoreret indhold