Spørg advokaten

Skal mor betale til festen?

16. oktober Af Louise Hougaard Vinkle
Foto: Colourbox
Martin har sin datter boende, og hun skal konfirmeres næste forår. Han vil vide, om pigens mor er forpligtet til at bidrage til udgifterne til festen.
Pige i konfirmationstøj med sin mor

Fra kontoret:

Martin har datteren Lucia boende, og pigen er hos sin mor hver anden weekend. Lucia skal konfirmeres næste forår, og hun ønsker sig en stor fest med alt, hvad der hører til af fin kjole, afhentning i en smart bil og blå mandag.

Martin frygter, det bliver dyrt, og han vil vide, om han kan kræve, at Lucias mor betaler halvdelen af udgifterne til festen, eller om han selv er nødt til at betale det hele?

Jeg fortæller Martin, at hvis han og Lucias mor kan blive enige, kan de sagtens dele udgifterne til konfirmationen. Men hvis Lucias mor ikke vil være med til at betale, kan Martin ikke kræve det. Han kan i stedet søge Familieretshuset om at fastsætte et konfirmationsbidrag, som Lucias mor skal betale i forbindelse med konfirmationen. Konfirmationsbidraget udgør i 2023-tal 3.984 kroner.

Da Martin og Lucias mor har fælles forældremyndighed, fastsætter Familieretshuset ikke konfirmationsbidrag, hvis Lucias mor har opfyldt sin forsørgelsespligt over for Lucia på en anden måde end ved at betale en del af udgifterne til konfirmationen. Det vil sige, at hvis moren for eksempel har taget datteren med på en ferie eller selv holdt en fest i forbindelse med konfirmationen, er forsørgelsesforpligtelsen opfyldt, og hun kan ikke blive pålagt også at skulle betale konfirmationsbidrag. Men hvis Lucias mor blot har givet Lucia en stor gave, har hun ikke opfyldt forpligtelsen, og hun kan derfor godt pålægges at betale bidraget.

Martin håbede, at hans datters mor var forpligtet til at betale halvdelen af alle udgifterne til konfirmationen. Han vil overveje, hvad der er bedst at gøre, inden han beslutter, om han vil søge om bidraget, da han ikke vil risikere en konflikt med Lucias mor.

Fakta

En forælder, som har et barn boende, kan søge den anden forælder om at betale bidrag i forbindelse med barnets konfirmation. Beløbet er et engangsbidrag og udgør 3.984 kroner i 2023.

Har du et spørgsmål til advokaten?

Louise Vinkle er advokat med speciale i familie- og arveret. Til daglig er hun ansat i Advokatfirmaet Kahlke, hvor hun beskæftiger sig med skilsmisser, bodelinger, børnesager, tvangsfjernelsessager, straffesager, skifte af dødsboer samt testamente, ægtepagter og fremtidsfuldmagter.

Send dit spørgsmål på mail til [email protected]

Sponsoreret indhold