Spørg advokaten

Snydt for arv ved salg af familiens sommerhus

12. oktober Af Louise Hougaard Vinkle
Foto: Shutterstock
En enkemand har ladet to af sine tre børn købe familiens sommerhus til en fordelagtig pris, og nu føler hans tredje barn sig snydt. Men ifølge Ude og Hjemmes advokat kan det også være ulovligt ...
Lille gaveæske med et sæt nøgler samt en nøglering med et hus.

Kære Louise

Jeg har brug for et råd til, hvordan jeg hjælper min gode ven, da jeg selv er i tvivl om, hvad der er rigtigt i denne sag. Min ven mistede sin hustru i fjor. Mens hun var alvorligt syg, spurgte parret deres tre børn, hvem der ville overtage sommerhuset. Det ville de to af børnene, mens det tredje afslog på grund af tid, økonomi og helbred. Familien nåede dog aldrig at indgå en fælles samtale om, hvordan overdragelsen skulle finde sted, da hustruen døde tidligere end ventet.

Et halvt år efter er de to børn gået videre med overdragelsen af sommerhuset, og de har købt det til 15 procent under den offentlige vurdering, overtaget deres fars lån i sommerhuset og oprettet et gældsbrev på det resterende beløb. Min ven har fået at vide, at han skal afskrive gældsbrevet ved at give årlige pengegaver – en skatteteknisk formalitet ifølge børnene.

Min ven har sagt, at han ikke vil have noget for huset, da han mener, han har penge nok til sit otium. Det er det tredje barn, der ikke er med i overtagelsen af sommerhuset, dog ikke enig i. Hun mener, der venter hendes far en lang række udgifter til en ny bolig og forhåbentlig også til oplevelser og rejser. Hun undrer sig også over, at hun ikke er blevet informeret om overdragelsesformen, samt at hendes far teknisk set overfører pengegaver til to af sine børn og nedskriver gælden ”gratis”.

Resultatet er, at de tre børn er blevet uvenner. De er voldsomt uenige om processen, der ifølge det ene barn har været for lukket, samt at der ikke er blevet oplyst om andre muligheder for overdragelse, som kunne tilgodese alle tre børn.

Jeg overvejer at råde min ven til at vende problemet med en advokat eller bankrådgiver. Det skal siges, at han ikke har forstand på økonomi. Det stod hans hustru for. Han mener derfor ikke, han har gjort noget forkert, når alle tre børn har fået det samme tilbud, heller ikke selv om de ikke alle havde mulighed for at sige ja tak til ”gaven”. Han er ulykkelig over, at børnene er uvenner.

Hvad er dit syn på sagen, og hvad skal jeg råde ham til?

- Med venlig hilsen Den anonyme

Kære Anonyme

Det væsentlige i denne sag er, om din ven sidder i uskiftet bo, eller om der blev skiftet med børnene efter hans hustrus død.

Din ven har overdraget sommerhuset til den offentlige vurdering fratrukket 15 procent. Lad os sige, at denne pris var en million kroner, mens markedsprisen på sommerhuset var tre millioner kroner. Dermed har din ven ved overdragelsen af sommerhuset givet to af sine tre børn en gave på to millioner kroner. Det er forskellen mellem overdragelsesprisen, og hvad han kunne sælge sommerhuset for i fri handel.

Derudover nedskriver din ven børnenes gæld med det årlige afgiftsfri gavebeløb, og han giver dermed hvert år yderligere gaver til to af sine tre børn.

Juridisk set er der ikke noget forkert i det, hvis man ikke sidder i uskiftet bo. Hvis der blev skiftet efter din vens hustrus død, og børnene i den forbindelse fik arven efter deres mor, kan din ven frit råde over sin formue. Han må derfor gerne give to ud af tre børn gaver.

Pas på misbrug af boet

Hvis din ven sidder i uskiftet bo efter sin hustrus død, er situationen en anden. I så fald må din ven ikke misbruge det uskiftede bo. Han må for eksempel ikke give så store gaver til to ud af tre børn, at det forringer hans formue væsentligt. Det vil være misbrug af det uskiftede bo.

Jeg kender ikke din vens økonomiske forhold, men i en almindelig dansk økonomi vil det ofte være misbrug at give så store gaver, som der er tale om, når man sælger en ejendom til den offentlige vurdering fratrukket 15 procent. Og derudover giver han også pengegaver ved at nedskrive børnenes gæld. Hvis din ven gav lige meget til hvert barn, ville det ikke være noget problem juridisk set.

Det er selvfølgelig kun det juridiske perspektiv, men der er også et menneskeligt perspektiv – både i forhold til at give gaver til to af tre børn, men også om hvorvidt din ven har nok penge til sin alderdom, som ganske rigtigt kan både på mange udgifter.

Hvis din ven sidder i uskiftet bo, vil jeg helt klart anbefale, at han taler med en advokat, inden han foretager sig yderligere.

- Bedste hilsener Louise

Louise Vinkle

Fakta

Hvis man sidder i uskiftet bo, må man ikke misbruge det. Juridisk set kan det derfor være problematisk at give gaver til nogle børn, men ikke andre.

Har du et spørgsmål til advokaten?

Louise Vinkle er advokat med speciale i familie- og arveret. Til daglig er hun ansat i Advokatfirmaet Kahlke, hvor hun beskæftiger sig med skilsmisser, bodelinger, børnesager, tvangsfjernelsessager, straffesager, skifte af dødsboer samt testamente, ægtepagter og fremtidsfuldmagter.

Send dit spørgsmål på mail til [email protected]

Sponsoreret indhold