Spørg advokaten

Søsters arv

31. august Af Louise Hougaard Vinkle
Foto: Shutterstock
Linda har mistet sin søster, og i første omgang arver hendes svoger. Men hvem arver efter ham, når han og hans hustru er barnløse?
Kvindehånd skriver under på papirer, mens man ser foldede hænder i baggrunden.

Hej Louise

Min søster døde i 2014, og hendes mand bor stadig i deres fælles hus. Hvem arver ham, når han dør? De havde ingen børn, og begge hold forældre er døde. Der er søskende tilbage på begge sider.

- Med venlig hilsen Linda

Kære Linda

Hvis din søsters mand har arvet din søster som enearving ved hendes død, vil arven efter ham som udgangspunkt blive fordelt med halvdelen til din søsters slægt og halvdelen til hendes mands slægt. Det gælder dog ikke, hvis din søsters mand indgår et nyt ægteskab, inden han dør, hvis han opretter et samlevertestamente til fordel for en ny samlever, hvis han efter din søsters død har arvet en samlever som følge af et samlevertestamente, eller hvis han har fået et barn.

Når arven skal fordeles med halvdelen til din søsters slægt og halvdelen til hendes mands slægt, kaldes det for svogerskabsarv. Arven vil i første omgang gå til din søster og hendes mands forældre. Hvis forældrene er afgået ved døden, vil arven gå til deres børn (altså de afdødes søskende) eller deres børn.

Hvis der hverken er søskende eller søskendebørn til de afdøde, vil arven gå til bedsteforældrene. Hvis de er afgået ved døden, vil arven gå til bedsteforældres børn – altså de afdødes mostre, fastre og onkler. Men ikke til deres børn, fætre og kusiner arver ikke.

Hvis din søsters mand ikke efterlader sig nogle af ovenstående slægtninge, vil hele arven tilfalde din søsters slægt.

Din søsters mand har dog mulighed for at oprette et testamente, hvor han råder over hele formuen. Hvis han gør det, vil formuen blive fordelt efter bestemmelserne i testamentet, og der vil derfor ikke blive tale om svogerskabsarv.

Hvis du har brug for yderligere rådgivning, vil jeg anbefale dig at tage kontakt til en advokat.

- Bedste hilsener Louise

Louise Vinkle

Har du et spørgsmål til advokaten?

Louise Vinkle er advokat med speciale i familie- og arveret. Til daglig er hun ansat i Advokatfirmaet Kahlke, hvor hun beskæftiger sig med skilsmisser, bodelinger, børnesager, tvangsfjernelsessager, straffesager, skifte af dødsboer samt testamente, ægtepagter og fremtidsfuldmagter.

Send dit spørgsmål på mail til [email protected]

Sponsoreret indhold