Livsstil

10 trin til den perfekte undskyldning

24. marts 2017 af redaktionen
Foto: Pantherstock
Nogle gør det for meget, andre slet ikke. Men undskyldninger er vigtige for vores forhold til andre mennesker. Her er 10 trin til den perfekte undskyldning.

Er du en af dem, der undskylder, at det regner på skovturen, og på forhånd beklager, at middagen nok ikke bliver noget særligt?

Eller er du snarere den type, der altid får skudt skylden på andre, når noget går skævt?

For få, for mange eller forkerte undskyldninger kan skabe problemer, men det kan være svært at finde ud af, hvordan man bedst reder trådene ud, når der opstår uenighed eller misforståelser.

Vigtigt at være god til at undskylde

Der er imidlertid god grund til at blive god til disciplinen.

Så mange smuglæser kærestens sms'er

– Undskyldninger er vigtige for det fremtidige samvær med andre mennesker, siger psykolog Randi Schuman, som opfordrer til, at man tænker over, hvordan man formulerer sig både over for fremmede og sine nærmeste.

Og ikke mindst, at man tager ansvar, hvis man kommer til at træde ved siden af.

Vores barndom har betydning 

Vores barndom og opdragelse har stor betydning for, om vi vokser op til at blive undskyldninger for os selv eller det modsatte.

Hvis man som barn lærer, at det er katastrofalt at begå fejl, kan det betyde, at man får enorm skyldfølelse som voksen og undskylder det meste – også det, man slet ikke har nogen magt over.

Din stemme afslører, om du er forelsket

– Denne type mennesker er rigtig bange for at blive afvist. De søger hele tiden andres accept, da det kan være med til at afstive deres selvfølelse, siger den franske psykolog Pascal Neveu, der har skrevet bøger om emnet.

Manglende selvværd

I en anden kategori falder de mennesker, der fralægger sig ethvert ansvar for enhver situation og i stedet prøver at skyde skylden på andre for ikke at tabe ansigt.

Ifølge Carol Tavris og Elliot Aronson, der har skrevet bogen ”Mistakes Were Made (But Not By Me)”, er der flere mennesker i denne kategori. At fralægge sig ansvaret kan imidlertid også være et tegn på lavt selvværd.

Når man indrømmer, at man har lavet en fejl, kan man nemlig komme til at føle sig som en fiasko, og mens nogen altså kompenserer med at undskylde for meget, går andre i den anden grøft.

Hvis du genkender dig selv i enten den ene eller den anden kategori, må du forsøge at arbejde med dit selvværd og blive bedre til at tage ansvar for dine handlinger uden at blive en undskyldning for dig selv. 

Mænd undskylder mindre end kvinder

Mens lavt selvværd ofte resulterer i et problematisk forhold til det at sige undskyld, har også vores køn stor betydning.

Undersøgelser viser, at mænd undskylder mindre end kvinder, hvilket ofte er med til at skabe problemer i parforholdet.

Problemer i parforhold er altid mandens skyld

– Mænd har en holdning om, at man bare skal komme videre, men ofte kan det godt betale sig for dem at bruge tid på at undskylde. Det kan bruges som et redskab til at forbedre deres forhold til kvinderne, siger psykolog Randi Schuman.

Det kræver imidlertid, at mændene anerkender, når de træder over grænsen. Ofte bunder mændenes manglende undskyldning nemlig i, at de slet ikke opdager, at de gør noget galt.

Den lille forskel

Når din mand eller kone sårer dig og reagerer anderledes, end du selv ville have gjort, er det måske en god idé at tænke over den lille forskel og forklare modparten, hvad du tænker og føler.

– Det kan være svært at undskylde, hvis man har en stærk retfærdighedssans og ikke føler, man har gjort noget galt. Men man kan jo altid sige, at man ikke havde til hensigt at sige eller gøre noget sårende og så i øvrigt bruge det som en anledning til at tale om, hvor man hver især sætter sine grænser, siger Randi Schuman.

Derfor kommer nogle mennesker altid for sent

Hun opfordrer imidlertid også til, at vi vænner os til, at det er en del af livet både at blive såret – og at undskylde, når man gør andre kede af det.

– Vi bliver nødt til at acceptere, at vi sårer hinanden, men vi behøver ikke altid at tage det så tungt, siger hun.

10 trin til den perfekte undskyldning:

10 trin til den perfekte undskyldning

Artiklen er bragt i Ude og Hjemme nr. 11 2017 på temasiderne 'Psykologi'. 

Sponsoreret indhold