Livsstil

5 effektive trick: Træn hjernen hver dag

23. juni 2018 Af Jerk W. Langer. Foto: Panthermedia.
I dag har vi ikke brug for lige så meget paratviden som engang. Nu kan vi google mere eller mindre alt, vi gerne vil vide, og derfor bliver hjernen ikke motioneret på samme måde som tidligere. Her får du fem trick til alligevel at holde den i topform.

I dag har vi ikke brug for lige så meget paratviden og umiddelbar hukommelse som for blot få år siden. Du kan google omtrent alt, hvad du skal vide. Du behøver ikke at huske telefonnumre mere, for de ligger i mobilen, eller du skriver via Facebook og sms. Adresser er ret ligegyldige, for vi mailer det hele. Det mentale vejkort er erstattet af gps-navigation. Aftaler minder mobiltelefonens notifikationer dig om, og man skal have en vis alder for stadig at kunne klare et regnestykke i hovedet.

Det gør os jo ikke dummere, men de små grå bliver ikke altid motioneret på samme måde som tidligere. Her kigger vi på nogle tips til at huske bedre i det daglige.

Læs også: 7 veje til større arbejdsglæde

5 effektive trick:

1. Det er en god hjælp at sige højt, hvad du skal huske. Ved at koble et lydminde sammen med den information, du skal erindre, fæstnes den lettere i hukommelsen. Så læs højt for dig selv, gentag folks navne, når de præsenterer sig for dig, og dan rim og vrøvlevers om pinkoden, så du husker lydbilledet af dens cifre.

2. Skab billeder i dit indre. Jeg husker bedre, når jeg danner et visuelt billede af informationen i hovedet. Prøv selv. Skal du eksempelvis lære navnet på et bjerg, kan du finde et kort frem og bruge nogle minutter på at finde ud af, hvor bjerget ligger geografisk. Søg på nettet efter billeder af stedet. Så fæstner bjergets navn sig bedre.

3. Hør dig selv på et senere tidspunkt. I stedet for at terpe data mange gange hurtigt efter hinanden, kan du vende tilbage til emnet efter en time, en dag, en uge og så videre. Når indlæringen repeteres over en længere periode, forbedrer du chancen for, at stoffet bliver hængende.

4. Skriv ned og organiser dine tanker. Understreg og marker særlig vigtige oplysninger i en tekst. Hold en lille lommebog nær dig med data og informationer, som ikke må blive glemt. Eller brug mobilens noter.

5. Memoteknik er kreative metoder til at huske informationer nemmere ved at skabe en såkaldt associationskæde. Glemmer du altid, at en bestemt blomst i haven hedder geranium, kan du tænke på, at ordet minder om kranium. Nu danner din hjerne en forbindelsesvej mellem erindringen om blomsten og billedet af et kranie. Næste gang ordet geranium ikke vil poppe frem på tungen, tænker du på et kranie, og vupti kommer plantenavnet frem. Talkoder kan kræve lidt ekstra at huske. Hvordan husker du eksempelvis koden 2418? Måske ved, at juleaften er den 24., og at du bor i nummer 18 på vejen.

Se også: Lær at tænke positivt

Sponsoreret indhold