Livsstil

5 myter om yoga

17. juni 2018 Af Petrusjka Jeiner. Bearbejdet af Elisabeth Wille. Foto: Dreamstime.
Er du nervøs for, at man helst skal være vegetar og supersmidig? Afstresser det overhovedet krop og sind? Yogalærer Charlotte Fruergaard og specialist i yoga Karen Pallisgaard guider dig her gennem de gængse myter om yoga.
5 myter om yoga

Yoga er en religion

Falsk.

Yoga har hverken religiøse ikoner, menigheder, gudstjenester eller hellige templer eller kirker. Yoga handler ikke om en gud, men til gengæld om det guddommelige i dig. Babyskridt for babyskridt hjælper yoga dig med at finde tilbage til det og indse, hvor fantastisk du og alle andre er.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Læs også: Sådan undgår du stress - blandt andet ved at dyrke yoga

Man skal være vegetar

Falsk.

Det første princip i yogafilosofien er ahishma, som betyder ”undgå at skade dig selv og andre”. Nogle yogis tolker det til at betyde, at man skal undgå at spise animalske produkter, og det stemmer overens med traditionel yogaetik om ikke-vold og respekt for alt levende liv. Det er deres personlige valg, og der er gode argumenter for at leve sådan. På samme måde er det dit eget valg at indtage, hvad der passer dig. Det gør dig ikke til en ringe yogaudøver eller udelukker dig fra dit lokale yogastudie. Lav dine egne regler. Det er dit liv, og din krop.

Man skal være smidig og sund for at dyrke yoga

Falsk.

Men det kan være, at man bliver det hen ad vejen. Det gode ved yoga er, at alle kan være med på det niveau, de nu engang er på. Derfra udvikler man sig, og vupti, en dag rører man f.eks. gulvet. Man skal ikke leve på en bestemt sund eller afholdende måde for at dyrke yoga.

Al erfaring viser dog, at folk bliver mere opmærksomme på, hvad der er godt for dem, når de dyrker yoga – og på, hvad de vælger at putte i munden.

Se også: Lidt stress er sundt

Yogadyrkere har perfekte kroppe og er aldrig syge

Falsk.

For hvad er en perfekt krop? I yogakulturen er en perfekt krop først og fremmest en glad krop, der bliver lyttet til. Flere oplever, at deres helbred bliver stærkere af at dyrke yoga. En forbedret balance er f.eks. en vigtig helbredsmæssig fordel ved yoga, når du bliver ældre. Og nogle gigtpatienter oplever en markant forbedring i deres mobilitet og færre ledsmerter, når de dyrker regelmæssig yoga. Men selvfølgelig bliver yogis også syge en gang imellem – og sure og irriterede og vrede og kede af det.

Yoga afstresser krop og sind

Sandt.

Yoga har længe været kendt som en virkningsfuld modgift mod stress. Yoga kombinerer da også en række stressreducerende teknikker som træning, vejrtrækningskontrol, meditation og kropsafslapning. Der er forsket i, hvordan yoga og åndedrætstræning kan være med til at berolige nervesystemet.

Læs også: Hold dig vågen uden kaffe - 7 tips

Sponsoreret indhold