Livsstil

5 råd: Sådan fjerner du stearin fra tøj og tekstiler

4. august 2018 Forbrugsguiden.dk
Vi har alle sammen prøvet at få stearin på vores tøj, tæppe eller puder, hvor det er umuligt at fjerne igen. Hvis du ikke ved, hvordan du skal fjerne stearinen fra dit tøj eller dine tekstiler, så kan du starte med at prøve disse 5 råd.
fjern stearin

Lys som hygge, lys på kager eller lys til middage – der er mange måder, hvor vi gør brug af lys, men det kan hurtigt ende med at komme på gulvtæppet, på dine bukser eller på puderne i sofaen ved en fejl. Hvis du er interesseret i at lære at fjerne stearin fra dit tøj eller dine tekstiler, så er der nogle effektive råd, som du kan følge for at gøre det lidt nemmere.

Inden du starter med at fjerne stearin fra dit tøj eller dine tekstiler, er det vigtigt, at du sørger for at tjekke mærkaterne på den specifikke genstand. Det er nemlig ikke altid muligt at gøre brug af disse gode råd afhængig af materialet, hvorfor det altid er en god idé at tage et kig på genstandens mærkat.

Sådan fjerner du stearin fra tøj og tekstiler i 5 trin
 

Råd 1: Start med at lade stearinen tørre

Du er muligvis bekendt med, at det er bedst at fjerne pletter så hurtigt som muligt. Men det er faktisk helt modsat, når det kommer til stearin. Selvom du har lyst til at få det væk i en fart, så skal du være tålmodig og lade stearinen tørre helt. Hvis du ikke har tålmodighed til at lade stearinen tørre af sig selv, kan du fremskynde processen ved at placere isterninger direkte på stearinen.

Råd 2: Skrab forsigtigt stearinen væk

Når stearinen er indtørret, skal du gå i gang med at fjerne det væk fra materialet. Det skulle nu gerne være muligt at fjerne det meste af stearinen fra stoffet. Du vil kunne se, at det ikke er muligt at fjerne alt stearinen, da noget af det vil sidde fast længere nede i stoffets fibre.

Vær forsigtig med det redskab som du bruger til at skrabe med. Det er en god idé at bruge en skarp genstand som for eksempel en kniv.

Men en kniv kan hurtigt lave et hul i stoffet, hvorfor du skal skrabe stearinen væk ekstra forsigtigt for at undgå dette. Hvis stoffet er ekstra skrøbeligt, kan det være en god idé at bruge et mindre skarpt redskab såsom en ske.

Råd 3: Brug et strygejern

Efter du har skrabet det meste af stearinen væk, vil der stadig sidde noget fast i materialets fibre. Dette kan du få væk ved at opvarme stearinen og lade det opsuge i trækpapir. Du kan også gøre brug af køkkenrulle, men hvis stearinen sidder fast i uld eller fleece, skal du helst ikke vælge et stykke køkkenrulle. Papiret skal placeres både over og under resterne fra stearinen.

Læg et håndklæde på toppen og brug et strygejern ovenpå håndklædet. Varmen fra strygejernet vil smelte stearinen, mens papiret vil absorbere, hvad der er tilbage. Hvis du vil læse mere om de bedste strygejern på markedet, kan du klikke her.

Råd 4: Påfør en pletfjerner

Efter du har brugt dit strygejern, skal du påføre en pletfjerner på stearinpletten. Det skal være en pletfjerner, som det pågældende materiale kan tåle. Pletfjerneren skal påføres, før du vasker materialet. Dette vil nemlig sørge for, at resterne af stearinpletten vil komme af. Hvis materialet er hvidt, kan du eventuelt også gøre brug af blegemiddel. Når du har vasket tøjet eller tekstilet, kan du tørre det i tørretumbleren.

Dog skal du være sikker på, at stearinpletten er helt væk, før du putter det i tørretumbleren, da varmen kan lave et aftryk af stearinpletten, som vil være meget svært at få væk. For det meste er det kun nødvendigt med en pletfjerner, hvis materialet er hvidt og stearinen er farvet. Hvis stearinfarven og materialet nogenlunde er den samme farve, er det ikke altid nødvendigt at gennemgå dette trin.

Råd 5: Put materialet i vaskemaskinen

Nu er du kommet til det sidste trin, der sørger for, at stearinen nu er fjernet fra dit tøj eller dine tekstiler. Du skal blot vælge den indstilling på vaskemaskinen, som du normalt ville bruge. Når vasketøjet er færdigt i vaskemaskinen, skal du huske at tjekke det, for at se om stearinpletten er helt væk, inden du tørrer det. Hvis der stadig er noget af pletten tilbage, så prøv at brug pletfjerneren en gang til og vask det i vaskemaskinen igen.

 

Alternative måder til at fjerne stearin

Hvis du af en eller anden grund ikke kan eller vil gøre brug af ovenstående råd, så findes der andre alternative og effektive metoder til at fjerne stearin på.

1. Gør brug af en hårtørrer i stedet for et strygejern

Hvis du ikke har et strygejern, så kan du vælge at gøre brug af en hårtørrer i stedet. En hårtørrer kan også smelte stearin, hvorfor du blot skal bruge samme fremgangsmåde som med et strygejern. Husk at brug papir, så det kan absorbere resterne fra stearinen. Denne metode fungerer især godt på tøj, som du mener kan blive beskadiget af for høj varme.

2. Put materialet i kogende vand

Hvis du vil prøve en helt anden metode til at fjerne stearin på, så kan du prøve at putte materialet i kogende vand. Dog skal du også huske at putte 5-6 teskefulde bagepulver i vandet, da dette er tricket. Når der er gået omkring 1 minut med materialet i det kogende vand, skulle stearinen meget gerne begynde at falde af. Lad ikke materialet blive i det kogende vand for længe, da dette kan skade farven.

3. Gør brug af vegetabilsk olie

Hvis stearinpletten er lille, så kan vegetabilsk olie være en hjælp. Du skal blot påføre en smule af olien på selve stearinpletten. Du kan starte med at skrabe noget af stearinen af for at gøre processen nemmere. Brug et stykke køkkenrulle til at tørre det overskydende stearin af materialet, når olien har siddet i et par minutter. Slut af med at putte materialet i vaskemaskinen på den indstilling, som du normalt bruger.

4. Put tøjet eller tekstilet i fryseren

Kulde kan være med til at fryse stearinen væk fra dit tøj eller dine tekstiler. Du skal putte materialet i fryseren i omkring 1 time, for at denne proces vil fungere. Hvis der er noget stearin tilbage, efter det har været i fryseren, skal du putte en skål med kogende vand ovenpå det resterende stearin. Dette vil sørge for at smelte resten af stearinen, hvorfor du herefter kan putte materialet i vaskemaskinen.

Få flere tips til at fjerne stearin fra træ, sten eller duge hos Bolius.dk her.

Her kan du se en video fra Boligejernes Videncenter, hvor Fru Grøn viser hvordan man nemmest fjerner stearin fra dugen:

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Sponsoreret indhold