Livsstil

5 tips: Citroner er et effektivt rengøringsmiddel

2. september 2018 af: Forbrugsguiden
Foto: Panthermedia All Over Press.
I dit køkken er citroner uundværlige – ikke kun til madlavning, men også til rengøring. De kan nemlig rense næsten alt, som du dagligt bruger i dit køkken. Citroner kan rense dit rivejern, dit sølvtøj, din vandhane, dit køleskab, te- og kaffekander, plastikbokse samt få dit køkken til at dufte af citroner hver eneste dag. Skal du i gang med den store hovedrengøring? Så få fat i en citron, fordi vi har fundet 5 tips til at gøre rent med citroner.
Citroner i glasskål

Hvorfor er citroner et godt rengøringsmiddel?

Vi ved alle, at citroner kan være utrolig sure. Men det kommer os til gavn, når det kommer til rengøring. Dette alene gør nemlig citroner til en effektiv desinficering, der kan bekæmpe de fleste bakterier i husstanden. Mange af citroners aktive forbindelser bruges i flere rengøringsmidler og sæber, fordi det er så effektivt. Fordelen ved citroner er, at du gør brug af en naturlig løsning i stedet for at gøre brug af produkter fyldt med kemikalier.

Citronsyren kan løsne fedt og skidt, hvilket sørger for en effektiv og nem rengøring. Desuden er citroner ikke kun gode til at fjerne fedt og skidt, men de dufter også dejligt. Hvis du er på udkig efter en omkostningseffektiv og miljøvenlig rengøringsløsning, er citroner svaret. De er naturlige, billige og let tilgængelige.

Sådan gør du rent med citroner

1. Skærebrætter

Du kan bruge citroner til at give dine skærebrætter en dyb rens nu og da. Alt du behøver, er en halv citron, groft salt, varmt vand og en skraber.

Start med at drysse det grove salt på skærebrættet. Dernæst tager du en halv citron og gnider den ovenpå saltet med kødsiden nedad. Sørg for at lade lidt citronsaft være på skærebrættet i ca. 5 minutter og skrab herefter hårdt med en skraber. Skyl grundigt med rent varmt vand og lufttør skærebrættet. Efter denne rengøring vil du have et skærebræt, der ser ud som nyt.

Hvis du vil se en video af, hvordan du bedst muligt renser dine skærebrætter med en citron, så tag et kig her:

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

2. Toiletter

Har dit toilet en irriterende ring nede i toiletkummen? Så kan du bruge citroner og salt til at fjerne den.

Du skal ikke bruge andet end en citron og salt til denne opgave. Start med at drysse salt ned i toiletkummen. Tag eventuelt rengøringshandsker på og brug kødsiden af ​​den halve citron til at skrubbe på det område, hvor vandet når op til. Du kan klemme resten af ​​citronsaften i kummen. Brug toiletbørsten til at skrubbe toiletkummen grundigt. Hvis det er nødvendigt, kan du tilføje et andet rengøringsmiddel, hvis du ønsker et endnu bedre resultat. Træk ud i toilettet til sidst for at rense salt og citronsaft væk.

3. Skraldespande

Skraldespande kan samle en masse fedt og skidt, der kan fylde dit hus med skarpe lugte, hvis de ikke rengøres regelmæssigt. Den gode nyhed er, at du kan bruge citroner til at rense og deodorisere dine skraldespande. Først og fremmest skal du tømme skraldespanden for skrald. Når dette er gjort, skal du blot bruge saften fra to citroner. Put saften ned i skraldespanden og gnid citronen rundt på siderne. Lad det virke i omkring 30 minutter. Når det har siddet i 30 minutter, skal du blot skylle efter med vand.

5 råd: Sådan fjerner du stearin fra tøj og tekstiler

4. Tøj med rustmærker

Fjernelse af rustmærker på tøj kan være en grusom opgave. Citroner kan dog blive din redning, hvis du ikke har haft mulighed for at komme rustmærkerne til livs endnu. Put en citron på det farvede område. Gnid forsigtigt og lad saften sidde, indtil pletten er helt væk. Denne løsning fjerner pletten inden for 15 til 20 minutter, alt efter hvor tydeligt mærket var. Når pletten er væk, kan du vaske din beklædningsgenstand i vaskemaskinen.

5. Mikroovne

Det er nemt at desinficere og rengøre din mikroovn ved hjælp af citroner. Skær en citron i små stykker og læg stykkerne i en skål med varmt vand. Placer skålen i mikroovnen og lad den køre i ca. 1 minut. Åbn mikroovnen, fjern skålen og tør indvendigt med en våd klud. Dampen hjælper med at løsne snavset, mens syren fra citronen hjælper med at rense mikroovnen.

Vær opmærksom på: Når du gør rent med citroner, skal du altid først prøve på et lille sted. Put citronen på den specifikke genstand og skyl herefter med varmt sæbevand. Tør med en ren klud til sidst.

Artiklen er bragt i samarbejde med Forbrugsguiden.dk

citron

Sponsoreret indhold