Livsstil

6 ideer til ferie med mange børn

12. juli 2013 af Charlotte Højlund, tekst og foto
Vi ser frem til ferien med familien, men når den endelig er virkelighed, er det ikke sikkert, at idyllen holder. Det kan nemlig føles som hårdt arbejde at bevare en feriestemning, hvor alle er glade, oplever en masse - og får slappet af.
Familieekspertens tips til ferien
Familieekspertens tips til ferien

Jeg bliver tit spurgt, om vi nogensinde holder ferie, når vi har så mange børn? Og svaret er: - Ja, men det er ikke charter hvert år - eller hvert andet!

Det er langt fra hvert år, vi kommer udenlands. Men vi har altid nogle skønne ferier, for ferie med børn handler mindre om Tivoli-ture og mere om bare at være sammen. Har man den indstilling, skal der ikke voldsomt meget til en succes, og ferien behøver heller ikke blive ødelagt af tre uger med regn.

LÆS OGSÅ: Charlotte Højlund giver dig gode tips til, hvordan du får børnene med ud i haven

Alligevel kan børn - uanset alder - godt lide, at der sker noget, så her får du mine erfaringer med familieferie både dem på det mindre budget og en enkelt luksustur:

Charlotte Højlund
- Mor til 7, foredragsholder og forfatter


Tag i sommerhus

Mange fagforeninger og arbejdspladser har sommerhuse, der er forholdsvis billige at leje.

Et par år i træk lejede vi et sommerhus i Sverige, hvor vi badede og sejlede i den nærliggende skovsø og tog på ture til skærgården og glaspusterier. Når de små sov, stod den på kortspil med de store, og vi spiste spandevis af is, da is var ufatteligt billigt i Sverige.

Disse ferier har nok været nogle af vores allerbedste.

Byt hus med familien

Vi har et par gange "byttet hus" med min mands forældre, der bor uden for Skagen. På den måde holder vi sommerferie i Nordjylland, og de får en Københavner-ferie.

Skagen er fantastisk med strandene, museerne, grenen, ture ved havnen, Raabjerg Mile, Ørnereservatet og så videre. Her er mange gratis glæder og mulighed for at underholde børn i alle aldre.

Bor du i provinsen og har familie i Københavns-området, gør du det omvendt og tager børnene med på storbyferie.

Vær kreativ og spar penge

Selv om der ikke er plads i budgettet til dyre udflugter, kan man sagtens gøre noget sammen: En tur på stranden behøver ikke koste meget mere end en is til hver, og i skoven kan I have madkurv med - flere steder må man tænde bål.

Tjek byens hjemmeside for aktiviteter - der sker for det meste meget, også i mindre byer.

Man kan sagtens kan tage til stranden i gråvejr og samle sten og skaller, som kan dekoreres eller lægges i gennemsigtige glas. Når det regner, kan I spille kort eller Ludo, tegne, male og læse bøger. Eller lær fra dig af det, du gjorde som barn - mine unger elsker, når jeg fletter blomsterkranse med dem.

Bliv hjemme

Sommer- og badelande er ikke gratis, men der er god mulighed for at underholde både store og små, og vi er stadig langt fra prisen på en charterrejse. Desuden har flere steder en "kom gratis igen"-ordning, som er værd at udnytte. Gør turen billigere ved selv at tage mad med.

SE HER: Kom med til Ude og Hjemmes sommerfest for hele familien på Egeskov Slot >>

Men hjemmeferier behøver ikke betyde det ene sommerland efter det andet. Invester i en havepool, trampolin, badminton-net, fodboldmål, stangtennis eller andet udelegetøj. Hos os er trampolinen en af vores bedste investeringer. Den kom et år, hvor der ikke var råd til at rejse.

Pak bilen og kør selv

Kør selv-ferien er som udgangspunkt billigere end charterrejsen, men ikke nødvendigvis. Hvis man skal spare, er det vigtigt, hvor man kører hen.

I fjor tog vi til Tjekkiet til et skisportssted, der er feriekoloni om sommeren. Vi prøvede skiliften, badede i poolen og bjergsøen, kørte til fantastiske byer og købte souvenirs. De store raftede med far, og om aftenen kom de med på bar med en voksen, mens den anden blev hjemme med de små.

Og den dyre til, hvis du vinder i lotto

Vi har en enkelt gang været på en rigtig charterferie med alle børn, og det var vidunderligt. Der er garanti for godt vejr, og har man valgt all inclusive, er det nemt at klare måltiderne. Børne- og voksenpoolen giver mulighed for sjov for alle aldre, og de forskellige resorts har underholdning for både store og små.

LÆS OGSÅ: Charlotte Højlunds tips til den længere rejse med fly eller bil

Sponsoreret indhold