Livsstil

Ældre mødre er okay

22. oktober 2015 af Charlotte Højlund Foto: Charlotte Højlund
Mange har en bestemt mening om ældre mødre, men for familie-ekspert Charlotte Højlund er det ikke så enkelt. Hun er 48 år og har syv børn i alderen 4 til 21, og hun kan se fordele og ulemper ved både unge og ældre mødre. Du kan læse om hendes erfaringer her.

Fra tid til anden dukker diskussionen op om, hvornår man som kvinde er for gammel til at få børn. Det er et emne, som mange har en mening om – og næsten lige så mange kan sætte et tal på.
I min verden er det ikke helt så enkelt, men hvis man selv kan få børnene og har tid, energi og lyst til at sætte dem i verden, må det vel være op til en selv og ens partner.
Det skal jeg vel også sige, fordi jeg selv er en af dem, der kan betegnes som en gammel mor. Jeg blev for nylig 48 år, og min børneflok består af syv børn i alderen 4 til snart 22.
Jeg følte mig hverken særligt ung, da jeg fik min første i en alder af 26, eller gammel, da jeg fik den yngste i en alder af 43. Men jeg kan godt se, at hvis vi kigger frem i tiden, kommer det til at have betydning, både min alder, og at der er et spænd på godt 17 år fra den ældste til den yngste.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

LÆS OGSÅ: Viljestærk ung mor

Når Lykke på 4 skal konfirmeres om 11 år, er jeg ved at nærme mig de 60, og det er tvivlsomt, hvor mange bedsteforældre, der kommer med til den fest. Til den tid er jeg måske også blevet både mormor og farmor, og Lykkes søskende er voksne og flyttet hjemmefra.
Men hvad betyder det så? Vel egentlig ikke så meget. Jeg har en stærk tro på, at jeg stadig er frisk som 60-årig og har mange år tilbage, så hun ikke mister sin mor som barn.
Måske er det Lykkes søskendes alder, der får den største betydning. Som hendes ældste søster, Karoline på 19 år sagde for nylig: – Hold op, hvor bliver hun forkælet til sin konfirmation. Vi kommer alle sammen til at være voksne, så hun får vildt mange gaver!

Ung eller gammel – hvad er bedst

¤ Unge er mere fertile, så det er nemmere at blive gravid – allerede fra 30-års alderen falder kvinders fertilitet dramatisk.
¤ Når man er ung, kommer man nemmere igennem en graviditet og fødsel.
¤ Yngre kvinder har mere energi, og man er ung længere med sit barn.
¤ En ung mor har måske ikke fået løbet hornene af sig, men har travlt med uddannelse, karriere og at gå i byen.
¤ Modne kvinder har sværere ved at blive gravide.

Hårdere fødsler

¤ Graviditet og fødsel tager hårdere på ældre kvinder, og der er større risiko for komplikationer.
¤ Ældre mødre har overstået etableringsfasen med job, hus og karriere, så fokus kan være mere eller mindre alene på barnet.
¤ Ældre mødre er mere sikre på sig selv og har derfor ikke samme usikkerhed som mange yngre.
¤ Ældre mødre bliver desværre også ældre bedstemødre og har derfor færre år sammen med deres børnebørn.

LÆS OGSÅ: Manden er 50 år ældre

Sponsoreret indhold