Alkoholisme skyldes måske en hjernefejl

De fleste af os kan godt få lyst til et glas, men kan også lade være, hvis vi for eksempel skal fokusere på arbejdet.
Det kan en alkoholiker ikke.
Og den manglende evne til at styre sine impulser i forhold til alkohol kan måske skyldes et bestemt enzym i hjernen. Det mener en forskergruppe fra Linköpings Universitet i Sverige i samarbejde med amerikanske eksperter på baggrund af forsøg med rotter. Det skriver Videnskab.dk.
Læs også: Hvad er mest usundt: stoffer, alkohol eller cigaretter?
Mangel på et enzym
Forskere har længe haft en mistanke om, at alkoholikere har en skade i hjernens frontallap, som styrer impulskontrollen.
De bagvedliggende biologiske mekanismer har derimod været uklare.
Nu har en gruppe ved Linköpings Universitet i Sverige i samarbejde med amerikanske eksperter gennem forsøg med rotter fundet ud af, at det drejer om en mangel på et enzym i hjernens frontallap.
Enzymet, som kaldes PRDM2, styrer aktiviteten i de gener, der er nødvendige for at sende effektive signaler fra celler, som skal stoppe impulsiviteten.
Da forskerne lod rotterne drikke alkohol regelmæssigt, viste det sig, at enzymet blev sat ud af funktion, og at rotternes impulskontrol helt forsvandt. Da eksperterne satte enzymet ud af funktion blandt de forsøgsdyr, som ikke havde fået lejlighed til at drikke alkohol, viste det sig, at også disse mistede impulskontrollen.
Læs også: Nedslående nyt: Moderat indtag af alkohol gavner de færreste
Får tilbagefald
Enzymet bliver gradvist nedreguleret, når hjernen er gået fra at være beruset til ædru tilstand tilstrækkelig mange gange, viser det sig.
Når enzymet først er helt brudt ned, mener forskerne, at det varer resten af livet.
Det kan forklare, hvorfor alkoholikere kan få tilbagefald efter mange års afholdenhed. Impulskontrollen i forhold til alkohol er borte for evigt.
Læs også på Videnskab.dk