Livsstil

Bliver børn hyperaktive af sukker?

2. februar 2018 af Redaktionen, foto Panthermedia
Kender du det, at dine børn begynder at hoppe i sofaen og suse frem og tilbage, når fredagsslikken er indtaget? Men er det egentlig en myte eller ej, at børn bliver hyperaktive af sukker? Få svaret her.
Er det en myte, at børn bliver hyperaktive af sukker?

Når lille Mathilde har spist dessert, drukket den sidste dråbe af sit saftevand og fortæret hele sin slipose, vil de fleste forældre nok skyde skylden på sukkeret, hvis hun er helt oppe at køre og tonelejet stiger en tak, når hun begynder at hoppe i sofaen. Men i virkeligheden er det ikke sukkerets skyld, for alle undersøgelser viser, at børn ikke bliver hyperaktive af sukker, skriver Samvirke.  

Sejlivet myte

Men det er en sejlivet myte, at børn bliver hyperaktive efter at have været til børnefødselsdag eller haft fingrene i fredagsslikken. Der findes nemlig ingen videnskabelige undersøgelser, som kan finde en sammenhæng mellem hyperaktive børn og sukker. 

- Alle forældre har oplevet, at børnene er hyperaktive, og det er efterhånden en accepteret årsag, at det er sukkerets skyld. Det er en af de ting, vi observerer i forbindelse med situationer, hvor børnene spiser slik, og efterhånden bliver det en "sandhed", at sukkeret er skurken, siger Simon Hjerrild, der er læge og forsker ved Center for psykiatrisk forskning på Aarhus Universitetshospital. 

Læs også: Er du afhængig af sukker?

Vi tror, det er sukkerets skyld

En af måderne hvor sammenhængen er undersøgt, er ved et forsøg, hvor mødre skulle vurdere, om deres børn blev hyper efter at have indtaget sukker. Forskerne fortalte halvdelen af forældrene, at deres børn havde fået sukker, mens den anden halvdel fik at vide, at de havde fået sødemiddel. 

Forældrene der troede, at deres barn havde fået sukker, vurderede børnene som mere hyperaktive, end forældrene til børn, der troede, de havde fået sødemiddel. Dermed er det snarere forventningerne, som forældrene tillægger sukker, end det er selve sukkeret, som gør børnene hyperaktive. Myten om at børn bliver hyperaktive af sukker, bliver altså forstærket af forældrenes tro.  

Læs også: Sukker og savl: Se Den store bagedyst med babyer

Overtrætte børn bliver hyper

Der er dog andre forklaringer på, hvorfor børn er helt oppe i gear, når de har tømt slikposen. Træthed kan nemlig have den modsatte effekt, hvor man bliver helt ustyrlig og hyperaktiv.  

- Forældre kender deres børn godt, så der er helt sikkert noget om snakken, når de oplever, at børnene er helt oppe at køre. Det er bare ikke sukkerets skyld. Det er mere sandsynligt, at det skyldes træthed efter en udmattende fødselsdagsfest eller en lang uge i skole. Overtrætte børn bliver nemlig hyperaktive, forklarer Simon Hjerrild. Han kan dog heller ikke afvise, at hyperaktivitet kan skyldes tilsætningsstoffer i slik. 

Læs også: Danske børn spiser mere weekendslik end tidligere

Man skal dog alligevel ikke bare spise løs af de søde sager, for det er ikke godt for tandhygiejnen og sætter sig på sidebenene. Både hos børn og voksne. 

Sponsoreret indhold