Livsstil

Børn bør sove hos deres mor til de er tre år

27. januar 2014 af Louise Søgaard, foto: AOP
Hvis en nyfødt sover alene, bliver det sværere for mor og barn at skabe det livsvigtige bånd, der sikrer barnets hjernes udvikling. Forsker mener, at børn, der sover alene, vil få adfærdsproblemer senere i livet.
Børn: Kvinde der sover med sin baby

Babyer bør sove I deres mors seng indtil de er mindst tre år gamle. Det er konklusionen fra en undersøgelse, som en sydafrikansk børnelæge har offentliggjort.

Undersøgelsen viste, at to dage gamle babyer, der blev lagt i deres egen vugge, sover dårligere, end hvis de fik lov at falde i søvn ved deres mors bryst. Deres hjerte var også mere stresset, end hvis de lå op ad deres mor.

LÆS OGSÅ: Hendes baby lever af stenalderkost

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Det skulle angiveligt gå ud over det vigtige tidlige bånd mellem baby og moder, hvis de sover adskilt. Skabes der ikke en god forbindelse mellem mor og barn, mens barnet er spæd, vil det have en negativ effekt på barnets opførsel både som barn, men også senere. Båndet er altafgørende for hjernes udvikling.

Pas på vuggedød

Dr. Nils Bergman fra University of Cape Town, Sydafrika mener at nyfødte bør falde i søvn ved deres mors bryst de første fem uger, hvorefter de bør sove i samme seng som deres mor, til de er mindst tre år.

Hans teori bliver dog modsagt af undersøgelser, der viser, at der er en højere risiko for vuggedød, hvis barnet sover i forældrenes seng. Ligesom der er en fare for, at moderen kan komme til at ligge sig på sit barn i søvne og derved kvæle barnet. Derfor råder man generelt mødre imod at sove med deres spædbørn.

LÆS OGSÅ: Forældrene advarer: Baby døde i autostolen

Et engelsk studie har for nyligt vist, at to tredjedele af alle engelske tilfælde af vuggedød var sket, når børnene lå i forældrenes seng.

Den sydafrikanske læge Dr. Bergman påstår, at den slags vuggedød ikke skyldes moderens nærvær i sengen, men i stedet skyldes cigaretrøg, forældrenes alkoholforbrug eller andet stofmisbrug, forældrenes overvægt, puder eller legetøj i sengen.

Mindre stress nær mor

Han har målt sekstens spædbørns hjerterytme under deres søvn. Det viste sig, at hjerterne hos de babyer, der sov i deres egen vugge, var tre gange så stressede under søvnen i forhold til når de sov op ad deres mor.

LÆS OGSÅ: Far skældte altid ud

Babyerne der sov alene, vågnede desuden oftere og fik på den måde afbrudt deres naturlige søvnrytme. Afbrudt søvn er skadeligt for den spæde hjerne, der har brug for hele søvn-cyklusser for at udvikler sig optimalt.

Kun seks ud af seksten babyer formåede at sove uafbrudt i deres vugger, og deres søvn var derfor dårligere end når de lå ved siden af deres mor. Dyreforsøg har vist at en stresset søvn kan føre til dårlig opførsel senere i livet.

Ændringer i hjernen forårsaget af stresshormonet Kortisol, vil gøre der sværere for børnene at skabe positive forhold til andre senere i livet, påstår Dr. Bergman.

Du kan læse meget mere om graviditet og børnefamilier på Mama.dk

 

Sponsoreret indhold