Livsstil

Børn må godt skændes

5. august 2010 af Brevkasseredaktør Gitte Stenz
Det er både sundt og naturligt, at søskende skændes, men endeløse skænderier kan ødelægge stemningen i hjemmet. Forældre må ikke tage parti, men skal hjælpe børnene med at finde en løsning.
Foto: Colourbox
Foto: Colourbox

I en søskendeflok har børnene forskellige aldre, og de er på forskellige niveauer med hensyn til magt, viden og modenhed. Derfor opstår konflikter.
I en periode skal forældre fokusere på, hvem i flokken der har det svært i øjeblikket. Er det en af de små, der laver ballade, og hvad er årsagen. Er han den lille, der altid får lov? Måske skal han hjælpes til at få en anden rolle. Eller er det to næsten jævnaldrende, der har en magtkamp?

Hjælp med løsning
Hold øje med, når konflikterne opstår, om der er brug for hjælp til en løsning. Er det en stor og en lille, nytter det ikke noget, at lade begge forklare, hvad der er sket. Den store vil altid vinde, da han har et større ordforråd. Hjælp i stedet med at finde en løsning.

Undgå at tage parti
Det er godt at fortælle, hvad de skal gøre, frem for hvad de ikke skal gøre. Er de to kamphaner næsten jævnaldrende, kan du godt lade begge forklare, og I kan sammen finde en løsning. En løsning, der også kan bruges næste gang, situationen opstår. Inddrag de lidt større børn, og lad dem selv komme med løsningsforslag. Lad være med at tage parti.

Børn lærer af konflikter
Måske har nogle af børnene brug for at være i fred en gang imellem. Der kan så laves en aftale om, at man kan gå ind på sit værelse, hvis man har brug for ro. Det skal ikke være en straf, men et tilbud.
Det kræver tålmodighed i en periode at ændre mønstret. Og så er det vigtigt at huske, at søskende er en gave, også når bølgerne går højt. Børnene lærer at løse konflikter og at begå sig socialt.

Læs også: Online-rådgivning til børn

Sponsoreret indhold