Livsstil

Brev til Mimi: Min datter ryger i smug

22. januar 2020 af Dorthe Wamsler. Modelfoto: Panther Media
En bekymret mor mistænker sin datter for at ryge i smug. Datteren benægter og skyder skylden på vennerne. Hun siger, at hun lugter af røg, fordi de ryger. Mimi indrømmer, at hendes råd er lidt upædagogisk, men somme tider må man vælge den bekvemme vej ...

Hej Mimi

Hvad skal man gøre, hvis man har sin teenager mistænkt for at ryge i smug? Min datter er 14 år, og jeg tror, hun er begyndt at ryge, for hendes tøj lugter tit af røg. Når jeg spørger til det, svarer hun, at det er hendes kammerater, der ryger, og hun nok lugter, fordi hun har stået ved siden af dem imens. Men jeg fandt for et stykke tid siden en pakke cigaretter på hendes værelse.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Jeg prøver at være en god rollemodel

Jeg har selv været ryger i mange år, men stoppede, da min datter var 9. Dengang bad hun mig om at holde op, fordi det var farligt for mig, og jeg ville gerne være et godt eksempel og samtidig blive mere sund. Hendes far ryger stadig, og hun er tit hjemme hos ham.

Hun var sådan en klog pige, da hun var yngre, og sagde tit, at hun aldrig ville begynde at ryge eller tage stoffer. Men nu har hun skiftet mening, i hvert fald hvad angår rygningen. Hun bliver irriteret, når jeg bringer det på bane, og siger, at jeg ikke skal bekymre mig. Er der noget, jeg kan gøre?

Hilsen Ikke-rygeren

LÆS OGSÅ: Tænk på de unge og drop rygningen

Lok hende fra cigaretterne

Søde Ikke-ryger

Det kender jeg alt for godt. Jeg husker, da jeg var 13 år og troede, at vi kunne ryge på skolens toilet uden at blive afsløret. Vi var syv-otte unger forsamlet og åbnede det lille bitte vindue over toilettet. Mon ikke vi osede langt væk af røg?

Mine forældre røg aldrig. Det gjorde vi tre døtre til gengæld, og det var ren protest. Dengang anede vi ikke, hvor usundt det er. Det var bare smart at gøre det, for så virkede man voksen. Og det gælder sikkert også i dag.

Jeg synes, du skal opretholde din advarsel. Jeg vil også råde dig til at tale med din eksmand om det og prøve at få ham til at bakke dig op. Jeg ved godt, at jeg selv ryger. Men jeg er 71 år, og jeg er største modstander af, at unge begynder at ryge. Jeg er tilhænger af, at tobaksafgifterne sættes op, for det kan måske især afholde de unge fra at blive faste rygere.

Kan du lokke med ekstra lommepenge, hvis hun stopper? Er der noget, hun rigtigt gerne vil spare sammen til? Måske kan du hjælpe hende med det? Det er ikke jordens mest pædagogiske råd, men af og til må man tage den bekvemme vej.

Desuden er trods alt godt, at hun ikke er faldet for nogle af de livsfarlige stoffer, som cirkulerer blandt mange unge i dag. Held og lykke med det.

Kærligt talt Mimi

Sponsoreret indhold