Livsstil

Danmarkskanon: Her er de 10 vigtigste værdier for danskerne

12. december 2016 Anne Kristensen
Foto: Pantherstock
I dag blev den nyeste Danmarkskanon offentliggjort. Den lister de 10 værdier, som danskerne selv har valgt som de vigtigste for fremtidens samfund. Se de 10 værdier her.
Danmarkskanon

Ny Danmarkskanon

Det er omkring et år siden, at den daværende kulturminister Bertel Haarder (V) fik ideen til en ny Danmarkskanon, som skulle liste de 10 værdier, som er de vigtigste for danskerne.

Værdierne skulle befolkningen selv udvælge og stemme om, så det på den måde blev en mere folkelig Danmarkskanon end eksempelvis den litterære Danmarkskanon.

Læs også: Frederik var Danmarks mindste baby

Hensigten med den nye Danmarkskanon er ifølge Bertel Haarder at gøre såvel danskere som ikke-danskere mere bevidste om, hvilke værdier der er centrale i det danske samfund.

Ifølge den daværende kulturminister har danskerne en tendens til at være meget indforståede og derfor også utydelige omkring deres værdier, og det kan være svært for udenforstående at gennemskue.

Samtidig er det vigtigt at debattere og stå fast på, hvad de danske værdier er i en tid præget af internationale brydninger, mener Bertel Haarder.

I dag kunne han så præsentere resultatet af afstemningen om værdierne til den nye Danmarkskanon. 

Læs også: Dansk barnebrud forarger

I alt 2.425 forslag til værdier var blevet sendt ind af borgerne. Disse forslag blev i første omgang kogt ned til 20 værdier af et ekspertpanel bestående af Jørn Lund (formand for Dansk Sprognævn), Eva Steensig (sociolog), Michael Böss (forfatter), Marianne Holm Pedersen (seniorforsker) samt Mehmet Ümit Necef og Mads Mordhorst (begge lektor og ph.d.).

Herefter kunne befolkningen stemme om de resterende værdier, og de 10 værdier, der fik flest stemmer – og nu indgår i den nye Danmarkskanon – er følgende (i tilfældig rækkefølge):

Danmarkskanon: De 10 vigtigste værdier

Sponsoreret indhold