Den søde tand sidder i leveren

Trænger du til dessert efter hvert måltid, og trækker du ikke fingrene op af slikposen, før den er helt tom, har du som rigtig mange mennesker en såkaldt "sød tand".
Nu viser ny dansk forskning, at en af årsagerne til den søde tand skal findes i leveren. Det skriver Videnskab.dk.
Leveren producerer nemlig et bestemt hormon ved navn FG21, der blandt andet regulerer trangen til søde sager, og hvis du har en bestemt variant af det gen, som laver det hormon, er din sandsynlighed for at have en sød tand meget større, viser forskningen fra blandt andet Københavns Universitet.
Læs også: Folk med en sød tand er måske sødere
Spiller mange roller
Hormonet, som det hele drejer sig om, hedder FGF21. Det bliver udskilt i leveren og spiller mange forskellige roller i kroppen, hvor hormonet blandt andet er involveret i fosterudvikling, cellevækst, reparation af væv, tumorvækst og appetitregulering.
Det nye forskningsresultat viser, at hormonet også spiller en vigtig rolle i at regulere trangen til sukker.
Mere specifikt viser forskningsresultatet, at folk, som har en bestemt variant af det gen, som laver FGF21, har 20 procent højere sandsynlighed for at høre til den del af befolkningen, som spiser mest slik og andre søde sager.
Læs også: Sukker er måske lige så farligt for hjernen som stress
Kan måske regulere appetitten
Det nye forskningsresultat peger på, at der kan være nogle medicinske muligheder i FGF21.
Man kan eksempelvis forestille sig medicin, som hjælper til med at producere større mænger FGF21, så folk hurtigere får stillet deres sukkertrang.
Andre forskere er allerede i gang med at lave lignende forsøg på mennesker, hvor de undersøger, om man kan bruge FGF21 til at regulere appetitten og dermed mindske risikoen for fedme og diabetes.
Læs mere på Videnskab.dk