Livsstil

Derfor elsker katte at sidde i firkanter

3. juli 2017 af Videnskab.dk Foto: All Over Press
For nylig opdagede internettet, at katte elsker at sætte sig i en firkant markeret med tape på gulvet. En amerikansk dyreadfærdsforsker har forklaringen.

En tendens har bredt sig på internettet, efter at mange mennesker har opdaget, at katte godt kan lide at sætte sig en firkant på gulvet, der er synligt markeret med tape. 

Og forklaringen på den mærkelige adfærd er helt enkelt, at kattene foretrækker at krybe sammen i klart afgrænsede områder.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Katte maser sig nemlig fra naturens side ind, hvor de kan, fordi de føler sig trygge og sikre i små kroge og gemmesteder.

Det fortæller professor emeritus i dyreadfærd fra Tufts University Nicholas Dodman til theconversation.com ifølge Videnskab.dk.

Læs også: Hvorfor elsker katte papkasser?

Følelse af tryghed

"Snyde-kassen" af tape giver altså kattene en følelse af tryghed, ligesom hvis de sad i en rigtig kasse.

Tidligere har hollandske forskere også afprøvet "kattekasse-teorien" ved at give katte små tilflugtskasser og måle på, hvor stressede de var.

Forskerne konstaterede, at de katte, der havde en tilflugtskasse, hurtigere tilpassede sig deres nye omgivelser.

Forskerne konkluderede derfor, at kattene med kasser var mindre psykisk belastede, fordi de havde et sted, hvor de kunne søge tilflugt.

Læs også: Derfor bliver katte aldrig så tamme som hunde

Brug for kasse

Alle katteejere bør derfor huske på, at deres kat har brug for en kasse eller lignede, fortæller Nicholas Dodman.

Og det kan være endnu bedre at have et tilflugtssted, der er placeret højt oppe. Når katten er kommet højt til vejrs, har den nemlig et bedre udsyn og kan holde godt øje med, hvad der sker omkring den.

Hvis katten ikke har noget bedre, kan en firkant på gulvet godt give lidt tryghed. Men det vil altid være bedre at have en skotøjsæske, kasse eller måske bare en papirspose, som katten kan gemme sig i.

Andre artikler på Videnskab.dk

Derfor er katte kræsne

Vikingerne tog katte med på deres rejser

Sponsoreret indhold