Livsstil

Derfor gør børn dig tyk

26. august 2015 af Anne Mette Ahlgreen. Kilde: Daily Mail
Foto: All Over Press
Har du nogensinde overvejet, hvorfor forældre tager på i vægt? En ny bog afslører sandheden bad de dårlige vaner. Ernæringseksperten Mark Macdonald tilbyder løsninger til et holdnings- og adfærdseftersyn, der skal få de ekstra kilo til at slippe taget.
Overvægt: Børn kan få fedtlaget til at vokse

Det er ingen hemmelighed, at de fleste af os bliver rundere, jo ældre vi bliver. Det er heller ingen hemmelighed, at de fleste kilo ryger på, når at vi er blevet forældre.

Inderst inde ved vi godt hvorfor. Vi kender faldgruberne.

En af dem er, at børn ikke spiser alt, hvad vi serverer for dem. Vi spiser op for dem. Maden skal jo nødigt gå til spilde.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

En anden er, at børn elsker hurtige kulhydrater som pasta, ris, kartoffelbåde, brød og sovs. Så det laver vi tit. De små skal have dét, de har lyst til.

Det er også nemmere at lave en pastaret eller boller i karry til hele familien, for så undgår vi også at smide en halv broccolisalat ud.

- Jeg propper mig med børnemad

Læs også: Her er de væreste slanke-sabotører

Efter at have brugt 40 minutter på at lave citron- og soyakylling til mine børn, forventer jeg tømte tallerkener som belønning for min indsats.

Caspar på otte kalder det “lækkert,” Conrad på ti er mindre imponeret. Så jeg laver "scambled eggs" til ham og spiser også noget selv.

- Jeg vil gerne have hans kylling, siger Oscar på 13.

- For sent. Jeg har allerede spist den. Jeg føler mig slemt skyldig: Jeg har taget mad ud af munden på mine børn, og min mand siger nu, at han vil lave stegte ris med rejer. Det vil være uhøfligt af mig at afslå.

Velkommen til min hektiske – og velnærede - tilværelse som mor til tre.

Bredere og mere løs i kødet

Sådan beskriver den engelske journalist Anna Maxted sin hverdag i humoristiske vendinger. Mon ikke de fleste forældre kan genkende scenariet?

- Der er ikke noget mystisk ved, at jeg har taget seks kilo på og er gået fra en størrelse 36-40, siden jeg fik børn. Jeg er ikke nogen spærreballon at se på, for jeg løber op og ned ad trapper hver dag, men jeg er blevet bredere og mere løs i kødet, indrømmer hun.

Hendes mand har taget seks kilo på for hvert barn. Det lyder slemt, indtil man sammenligner med statistikken, der viser, at gennemsnittet for englændere er ni kilo pr. barn.

- Lige siden min ældste søn som nyfødt mistede 10 procent af sin kropsvægt på grund af amme-problemer, har jeg tvangsfodret mine børn. Vil du have en banan?, råber jeg lige før sengetid.

Hellere mere talje end madspild

- Jeg koger alt for meget pasta og spiser selv resterne med parmasan og olivenolie. Min holdning er: Hellere mere talje end madspild.

- Mine børns vægt svarer til deres alder, de elsker mad og er konstant sultne. Desværre gælder det også for mig.

Det er derfor, en (middags-) klokke ringer, når fitness-eksperten Mark Macdonalds udgiver en bog med titlen: ”Hvorfor børn gør dig fed – og hvordan du får din krop tilbage”.

Ernæringsekspert og tidligere fitnessmodel Mark Macdonald kender selv kampen mod de ekstra kilo. Han tog 16 kilo på efter sin søns fødsel. Og det selv om han kender alle de gode veje til en sund og trimmet krop.

Sammen med sin kone Abbi, har Mark Macdonald skabt et gennemprøvet otte ugers slankeprogram specielt rettet mod forældre for at hjælpe dem med at skippe de ekstra kilo, få ny energi og skabe nye holdbare vaner for at forhindre ny overvægt.

Bogen er en blanding af personlige beretninger, slankekur og træningsprogram og forklaringer om, hvorfor det er næsten uundgåeligt for både kvinder og mænd at tage på, når de har fået børn.

Travlhed og nemme løsninger

Læs også: 8 gode råd til at få tid til træning

Men oddsene er imod forældre, når det handler om at bevare sig vægt.

Manglende tid til at træne, skyhøjt stressniveau på arbejde og hjemme og madrester fra ulvetimen, bidrager alt sammen til en fyldigere figur.

Det kommer næppe som nogen overraskelse, at 75 procent af alle kvinder vejer mere et år efter, de har født, end før de blev gravide ifølge undersøgelser fra Chicagos Universitets forskningsfond.

Ingen zombi-ramte forældre længes efter en grøn salat med let dressing; vil går efter fedt og sukker-suset: Chokolade, slik, kage og pizza – er noget, vi indtager som belønning for at have overlevet dagen.

Fredagsslik til mor og far

Med de allestednærværende bland-selv slikbutikker er fredagsslik nærmest blevet en del af børns menneskerettigheder.

Mon der ikke i mange husholdninger også er en pose til mor og far fredag aften?

Sådan en pose slik kan indeholde lige så mange kalorier som en portion frikadeller med sovs og kartofler.

Skyldfølelse feder også

Som Mark Macdonald noterer sig, så spiller den evigt lurende dårlige samvittighed også en rolle. Følelsen af, at vi bør tage os af vores børns behov, ikke vores egne – vejer tungt i vægtskålen.

- Da min søn var seks måneder gammel, kan jeg huske, at jeg en dag nyste og blev irriteret over, at de ikke var lykkedes mig at kvæle nyset I opløbet. Der skulle koges gulerødder, pureres og fryses ned. Bodystockings skulle vaskes I ikke-allergi-fremkaldende vaskepulver. Der skulle leges med en utilfreds tumling, og den endeløse putte-rutine skulle overstås. Når tid til at nyse føles som en luksus, er tanken om at rive halvanden time ud til træning fuldstændig utænkelig, mener Anna Maxted.

- I løbet af det første år af min ældste søns liv, lykkedes det mig at komme til Pilates én gang, efter en masse bøvl med at få ham passet af min deltidsbarnepige. Min telefon ringede, mens vi var i gang med at koncentrere os om vores skrå mavemuskler. Jeg var for flov til at tage den.

- Bagefter lyttede jeg til beskeden og hørte, at min søn havde høj feber. Jeg skyndte mig rystende hjem, og vendte ikke tilbage til træningen i de næste tre år.

Amning slanker - ikke her!

At amning skulle få vægten til at falde er en af moderskabets myter: Hormonet prolactin, som sætter mælkeproduktionen i gang, tilskynder også kroppen til at lagre ekstra fedt.

- Da jeg beklagede mig over min blævrende form seks måneder efter fødslen, sagde en veninde, at så længe jeg ammede, gjorde hormonerne mig i praksis "semi-gravid".

- Der var bare ikke noget "semi" ved det. Jeg var rund i ansigtet som en hvalros, og jeg skar mig i fingeren, når jeg prøvede at tvinge lynlåsen i mine cowboybukser op.

- Mine spisevaner ændrede sig også. For vi blev forældre, sad min mand og jeg tit og hang ud med en omgang fisk og grønne bønner og chardonnay på en smart restaurant. Vi spiste sjældent hjemme - ingen af os kunne lave mad.

- Et bogstaveligt talt tomt køleskab holdt os begge smalle om hofterne. Jeg løb i vores lokale bakker, han dyrkede kampsport. Denne laissez faire-holdnig stoppede den dag, vi blev forældre.

- Efter at have fået børn er jeg mere tilbøjelig til at drikke "husets vin" (forstået på den måde, at det findes i huset) og servere pasta: Når det handler om at nå deadlines, bestille vvs-mand, klippe børnenes tånegle og hente den 10-årige, fordi han har "ondt i halsen" efter svømning, er hurtig og nem mad er det nærliggende valg. I går spiste jeg toast, mintpastiller, popcorn, cacaomælk, og snuppede adskillige stykker af børnenes købepizza med pepperoni - før min aftensmad.

Omsorgsfuld mor - større bagdel

- Selv når jeg laver mad fra bunden, har maden tendens til at indholde mange kulhydrater og stivelse og være frygtelig lækker.

- Pasta med smeltet ost er perfekt til børn I voksealderen, det er bare ikke så godt for voksne. Og I modsætning til før, vi fik børn, hvor jeg tit slyngede et glas juice ned som morgenmad, og snuppede noget råmarineret fisk på vejen hjem fra arbejde, er familiens middage regelmæssige og tunge og afsluttes tit med dessert.

I takt med, at vores børn vokser, stiger antallet af faldgruber.

Mark Macdonald skriver, at du som forældre bliver en "kalorie-samlende tilskuer": Uanset om dine børn er gymnaster, dansere eller fodboldspillere, ender du med at stå på sidelinien, mens du klyger dig til en cappuccino og en croisant. Jeg har overlevet fodboldfasen - den var barmhjertig kort - og er nu gået ind i svømmefasen.

- Når du står på en vindblæst græsplæne I fire timer, glemmer du, hvem der træner. Efter al den ventetid fortjener jeg et pølsehorn. Ja, indrømmet. At være en omsorgsfuld mor, der bakker mine børn op, har givet mig en større bagdel.

Små skridt mod bedre form

Læs også: Gå på kur på hverdage

Vejen tilbage til fitnesscentret kræver en attitude-ændring,. Det kræver, at du tager kontrollen over dit syn på træning, mad og søvn, skriver Mark Macdonald.

DET GØR DIG OVERVÆGTIGT: Dårlig søvn, at vågne I intervaller natten igennem og vækkeur stillet til kl. seks – giver turbulens i dit energiniveau dagen igennem og giver dig trang til sukker og hurtige kalorier.

PRØV: Hold dit blodsukkerniveau stabilt og undgå sultangreb ved at spise i en jævn balance af protein, (kød, fisk, æg), kulhydrater (frugt, grøntsager, bælgfrugter, fuldkorn) og fedt (nødder, frø, avokado, oliven, nøddesmør) dagen igennem. Det vil sige, at du skal indtage små blodsukkerudjævnende måltider hver tredje time.

DET GØR DIG OVERVÆGTIG: Din rolle som taxichauffør, der kan tilkaldes 24-timer I døgnet – (til skolekørsel, sportsklubber, fester, legeaftaler), kan nogle gange gøre det svært at nå at spise et ordentligt måltid – og take away med mange kulhydrater og fast food kan være ufatteligt fristende.

PRØV: Hav et nødlager parat I dit handskerum eller taske. Køb en lille køletaske med køleelementer og gennemsigtige bokse, og fyld dem op med sunde snacks som nødder og proteinbarer.

Når du ved, at du skal være væk hjemmefra omkring spisetid, så fyld køleboksen med hårdkogte æg, grøntsags-stænger, dåsetun, skiver af kylling eller kalkun og bokse med græsk yoghurt og frugt, så du kan spise sundt undervejs.

Supermarkedet er en slagmark

Læs også: Grøntsager sluger kalorier

DET GØR DIG OVERVÆGTIG: Når du tager børn med i supermarkedet, ved du, at du kommer derfra med indkøbskurven fyldt med snacks, sodavand, chips og slik.

PRØV: At tænke på supermarkedet som en slagmark. Forbered dig selv (tag aldrig på indkøb på tom mave) – styr direkte mod de sunde basisvarer som frugt, grøntsager, kød og mælk, og skynd dig til den naturlige afdeling med nødder, frø, brun ris og fuldkornspasta. Undgå den centrale ”krigszone” med andre fristelser og vær bevidst om, hvad du helt præcist vil have, og hvor det befinder sig, og styr så HURTIGT mod udgangen.

Begræns dig selv til at drikke én genstand to gange om ugen. Det giver en lille følelse af forkælelse - fx i weekenden - uden at vægtnålen kryber opad.

Undgå stress - gå i overlevelsesmode

DET GØR DIG OVERVÆGTIG: Børn er stress-skabere, fra dagligdagens pyldreri og vredesudbrud til en uventet tur på skadestuen. Stress udløser hormonet kortisol, som får din krop til at lagre mavefedt.

PRØV: Brug enhver lejlighed til at reducere stress i dit liv. Når en ”ulykke” rammer (fx arbejdsture, deadlines eller en familietragedie), så beslut dig for at gå I “overlevelses-mode”.

Sig til dig selv, at I dag eller i denne uge, indtil alt bliver normalt igen, behøver du ikke at TABE dig, nu skal du bare undgå at falde tilbage I usunde spisevaner som fik dig til at tage på i første omgang.

Vi hepper på børn – men forbrænder ingenting

Læs også: Giv dine børn et afslappet forhold til mad

DET GØR DIG OVERVÆGTIG: Al den tid du har tilbragt med at se dine børn spille fodbold eller lave gymnastik. Du er med i alle sejre og nederlag, men du får ikke forbrændt en kalorie selv.

PRØV: At finde kreative måder at forbrænde ekstra kalorier på, smide noget kropsfedt og styrke dine kernemuskler og tone kroppen. Tag løbebukser på og brug ventetiden på nogle hurtige udbrud af gang, løb, sprint eller sjipning langs fodboldbanen eller på parkeringspladsen. Vær med i legen på legepladsen, spænd dine mavemuskler i trapezen, hæv dig op i armene, hvis der er barrer og sænk dig i armene, hvis der er bænke.

I stedet for at se tv, når du er hjemme, kan du lave en forhindringsbane eller lege med børnene på trampolinen. Hvis du absolut skal se tv, så brug en motionscykel , mens du ser dit yndlingsprogram.

Belønnings-vin er en glidebane

DET GØR DIG OVERVÆGTIG: Et glas “tillykke-vi-klarede-det-vin” ved afslutningen af en hård dag, kan være en glidebane, hvis ét glas vokser til to og derefter til en halv flaske.

PRØV: Begræns dig selv til ét glas – blot to gange om ugen. Dette tillader sig en lille belønning, uden at vægten kryber på igen.

Undgå hvede og stivelsesholdige grøntsager på en aften med vin. Alkohol er kendt for at forstyrre fordøjelsen, da det øger tendensen til at lagre det, du spiser, som fedtdepoter.

Sponsoreret indhold