Livsstil

Det gode grin: Derfor er det sundt at grine

26. maj 2018 Af Annette Aggerbeck, Bearbejdet af Elisabeth Wille, Foto: Panthermedia
Når du griner, følger du kroppens naturlige behov, og det er super sundt. Læge Charlotte Bech giver dig her indblik i, hvad der sker i kroppen og rent mentalt, når du lader latteren runge.

Mange voksne griner kun ganske sjældent, men faktisk er der rigtig mange goder ved det. For når vi griner, aktiverer vi en række muskler – først og fremmest musklerne i maven og i mellemgulvet og så ansigtsmusklerne. Samtidig stiger vores puls.

Moderat motion

At grine kan derfor sammenlignes med at dyrke moderat motion, der er sundt for os. Mens man lader latteren runge, stiger blodtrykket lidt, og bagefter falder det under normalniveau. Et godt grin styrker derfor hjertet. Det styrker også lungekapaciteten, fordi lungerne tømmes for luft, når man ler, og fyldes, når man bagefter tager dybe indåndinger. Kroppen iltes gennem de dybe vejrtrækninger, så man får mere energi.

Latter revitaliserer huden

På huden virker latteren revitaliserende, idet ansigtshuden iltes gennem de dybe vejrtrækninger, og masseres, ved at man bevæger sine ansigtsmuskler, imens man ler. Ansigtskuløren bliver friskere på grund af den øgede blodgennemstrømning.

Latter er godt for hjernen

Hjernen har også godt af at få mere ilt og en øget blodgennemstrømning. Man har derfor også opnået gode resultater ved at kunne lindre symptomerne på demens med latter for beboere på plejehjem og alderdomshjem. Mange demente har en tendens til tristhed og depression, så her kan det være velgørende med latterterapi.

LÆS OGSÅ: 9 videnskabelige råd til at undgå demens

Godt for immunforsvaret

Men ikke nok med det – latter styrker også immunforsvaret. – I undersøgelser af latters virkning har man målt, at der dannes flere af de hvide blodlegemer, der er en vigtig del af vores immunforsvar, forklarer den holistisk orienterede læge Charlotte Bech.

– De hvide blodlegemer er kroppens politikorps, som angriber og ødelægger de skadelige ting, vi får ind i kroppen gennem huden eller via det, vi indånder og spiser. Så man kan sige, at jo mere man griner, desto sværere er det at blive syg. Vi læger har i mange år har vidst, at immunforsvaret svækkes, når man er deprimeret. Nu ved vi så, at det omvendt er super godt for immunforsvaret at le meget.

LÆS OGSÅ: Vidste du, at du kan træne dit immunforsvar? Læs hvordan du gør lige her!

Latter sætter gang i kroppens lykkehormoner

Under latter danner vi positive signalstoffer, herunder dopamin og serotonin, der kaldes kroppens egne lykkehormoner. De udskilles, når vi føler os lykkelige og skaber en kaskade af positive reaktioner i hele kroppen, som gør os sundere, stærkere og mere energifyldte. Forskning har blandt andet vist, at patienter, der skulle have transplanteret nye lunger, blev mindre angste før operationen af at grine meget, og de fik samtidig en mere stabil hjertefunktion, som er vigtig for at kunne gennemføre en transplantation. Når lykkehormonerne udskilles ved latter, bekæmpes stress, og vi bliver i bedre humør.

Sådan får du mere latter i hverdagen

Det lyder alt sammen meget godt, tænker du måske, men hvad nu hvis man ikke har så meget at grine ad i sin hverdag – hvad gør man så?

– Der er to former for latter – den naturlige, spontane latter og den kunstige latter, forklarer Charlotte Bech.

– Og det interessante er, at hjernen ikke skelner, så derfor er det næsten lige så godt med kunstig latter som den naturlige, spontane latter. På baggrund af denne viden er der startet en bølge af latterklubber over hele verden, hvor man dyrker den kunstige latter. Så hvis man har svært ved at grine ad sig selv, så kan man prøve at komme i en latterklub, fortsætter hun.

LÆS OGSÅ: Latteren afslører om I er venner

Latteryoga og bedre søvn

– Der findes også latteryoga, hvor man laver yoga og kunstige latterøvelser. Ud over at frigive lykkehormoner påvirker latter os også på andre positive mentale måder. Forskning viser, at vi sover bedre, bliver mindre deprimerede og i det hele taget er i bedre humør, når vi griner ofte.

– Når vi griner, slapper vi af og løsner op for vores spændinger og energier. Man kan sige, at vi giver slip på kontrollen og lader latteren tage over. Vi skifter dermed gear og formår i højere grad at nyde livet. Latteren virker derfor også befriende både for psykiske problemer og bekymringer, siger Charlotte Bech og understreger, at der ofte ikke skal mere end et godt grin til at præge vores humør positivt resten af dagen.

Sponsoreret indhold