Diabetes Kuren: Jeg har brudt den onde cirkel

Ditte har smidt badevægten ud. Hun vejer omkring 80 kilo, men er ikke helt klar over det præcise tal, for vægten er ikke afgørende for, hvordan hun har det.
– Jeg kommer aldrig ned på 60 kilo, for jeg har generne mod mig, men det er heller ikke vigtigt for mig. Det vigtigste er, at jeg trives og kan mærke, at min krop har det godt. Det betyder mere for mig end et tal på vægten, siger Ditte Bock Pedersen, der er 35 år og bor i den lille by Løvel udenfor Viborg med sin mand og tre børn.
Og Ditte trives. Hun har smidt over tyve kilo fedt, er veltrænet og er i sit livs form.
For treethalvt år siden var situationen en ganske anden. Ditte blev sygemeldt fra sit job som konditor på grund af en stress så voldsom, at den var ved at skaffe hende “en seng på intensiv”.
Hun var sygemeldt i otte måneder og takkede under sin sygemelding ja til et coachingforløb, hvor terapeuten fik åbnet op for den tunge rygsæk, som Ditte havde båret rundt på siden sine tidlige teenageår. Og der var nok at tage fat på.

Diabetes Kuren: Jeg har holdt min vægt i 10 år
Mobbet som barn
– Siden jeg var 13, var jeg udsat for massiv mobning i skolen, fordi jeg havde briller og var kraftigt bygget. Da jeg var 16 år, forlod min far familien, fordi han “ikke havde brug for os mere”. Som barn tog jeg skylden på mig, og det gav mig et dårligt selvværd, som jeg har båret rundt på lige siden, fortæller Ditte.
Hun fik fritidsarbejde i et bageri og på McDonalds og havde nem adgang til fed og kalorietung mad.
– Jeg fandt trøst i maden. Min vægt steg, og så havde jeg ikke lyst til at dyrke sport. Det blev begyndelsen på en ond cirkel, som det først er lykkedes mig at bryde for få år siden, siger hun.
Dittes tre graviditeter fik vægten til at stige yderligere, og en arbejdsplads med fri adgang til kager og søde sager gjorde det ikke bedre. Frokosten blev en hurtig og kalorietung løsning fra bageriets hylder.
– Jeg elsker kager, chokolade, vin og god mad. Alt det, som man ikke skal spise. I vores familie spiste vi meget klassisk dansk mad uden særlig mange grøntsager og hyggede os med slik om aftenen, siger hun.
For to år siden vejede Ditte 107 kilo.
– Jeg sov dårligt og var altid træt og dvask. Jeg havde en kort lunte herhjemme og følelsen af, at hver dag bare var noget, der skulle overstås, fortæller hun.

Advarsel fra lægen
Hendes blodtryk var faretruende højt, og lægen advarede hende om, at hun bevægede sig imod type 2-diabetes.
– Jeg var kun i begyndelsen af 30’erne, så det var et wakeupcall. Jeg ville helst ikke derud, hvor jeg skulle til at medicinere mig selv, og slet ikke når jeg selv kunne gøre noget gennem kosten, påpeger Ditte.
Udover en mental oprydning gav et coachingforløb hende også overskuddet til at begynde på en livsstilsændring.
– Et vægttab begynder i hovedet, og derfor er det vigtigt først at kigge på, hvorfor man spiser. Jeg tror ikke på alle de kure, hvor man lever restriktivt for så at vende tilbage til sine gamle vaner og tage det hele på igen. Jeg havde brug for noget, der kunne holde hele livet, understreger Ditte.

Kristine tabte sig 43 kilo: Sense har ændret mit liv
Da Danmark i foråret 2020 lukkede ned på grund af corona, fik Ditte både tid og ro til at tage de første skridt mod et sundere liv. Hun gik lange ture og begyndte at leve efter principperne i Diabetes Kuren, som har et højt indtag af grøntsager og frugt, sunde fedtstoffer, fuldkornsprodukter og meget begrænset indtag af hvidt sukker.
– Det er svært at ændre sine vaner, og jeg er faldt i 1000 gange. Når jeg er faldet i, har jeg nydt det forbudte i stedet for at have dårlig samvittighed, og så er jeg begyndt forfra næste dag. Der skal også være plads til, at jeg kan drikke cocktails med mine veninder, få rundstykker i weekenderne og spise fredagsslik med mine børn, forklarer Ditte.
Snart mærkede hun, at der var en stor gevinst ved de nye vaner. Kiloene forsvandt, og i begyndelsen var det i et tempo, så Ditte havde svært ved mentalt at følge med.
– Jeg kunne slet ikke forstå det, når folk kommenterede, at jeg havde tabt mig, siger hun.

I begyndelsen talte hun kalorier og vejede sig ofte, men det gør hun ikke længere.
– Jeg vil hellere dyrke succesoplevelserne og bygge et godt fundament, og så betyder det ikke så meget, hvor hurtigt jeg taber mig. Jeg har fået et bedre selvværd, jeg er i fantastisk form og har en helt andet udstråling, smiler Ditte.
Glad for motion
Hun mærkede, hvordan overskuddet og energien kom tilbage.
– Nu er jeg dem mor, som jeg gerne vil være, samtidig med jeg videregiver de gode kost- og motionsvaner til mine børn. Det er vigtigt for mig, at de ikke kommer til at slås med de samme ting, som jeg har kæmpet med, understreger hun.
Dittes tre børn går alle til to forskellige typer sport, og den sunde kost er blevet en naturlig del af familielivet. Ditte har altid selv madpakke med på arbejde.

Diabetes Kuren: Jeg er henrykt for det lykkedes
– Jeg elsker stadig kager, men jeg nøjes med at spise én skefuld i stedet for fire kager. Der er 1.200 kalorier i en fastelavnsbolle med flødeskum, og jeg skal løbe 15 kilometer, før den er forbrændt.
Ditte kan dog sagtens løbe 15 kilometer, for hun løber flere gange om ugen, træner, spiller badminton og er svømme- og gymnastiktræner.
– Det giver mig energi og gør mig glad at fylde hverdagen med motion. Måske har jeg erstattet maden med motion, min mand siger i hvert fald sommetider, at jeg trænger til at løbe en tur, griner Ditte.
Prøv selv Diabetes Kuren
Få Dittes bedste tips, madplan, indkøbsliste og opskrifter med ugens Ude og Hjemme. Bladet er på gaden den 4. maj 2022.
