Livsstil

Dit barns første venskab

28. januar 2016 Af Charlotte Højlund Foto: Charlotte Højlund
Det er vigtigt at tage barnets allerførste venskab alvorligt - og at bakke det op. For her lærer dit barn at lege alene to, deles om legetøjet, blive enige - og blive gode venner igen, hvis man har været uenige.

Den allerbedste ven

Lykke var kun 8 måneder, da hun kom i vuggestue. Samtidig begyndte den jævnaldrende dreng, Frej, og de to fandt hurtigt hinanden. Dog ikke mens de var helt små, men de knyttede et tæt bånd, som varede helt op i børnehaven. De var altid sammen, også selv om de legede med andre, og de fulgtes ad i udvikling.
Lige præcis det venskab bekymrede mig, da vi flyttede. Lykke var kun 3 og et halvt år, og det var hendes første rigtige ven.
Heldigvis behøvede jeg ikke at  bekymre mig længe, for i den nye børnehave mødte hun Benjamin, der også var ny. De to faldt for hinanden med det samme, og de var altid sammen, kyssede og krammede. Som en af pædagogerne sagde, var der en særlig forbindelse mellem deres hjerter.

LÆS OGSÅ: Kom godt i gang med vuggestuen

Måske er det venskaberne med Frej og Benjamin, der gør, at Lykke stadig er overbevist om, at hun er en dreng. Jeg ved det ikke. Og det betyder heller ingenting. Det betyder til gengæld en del, at Benjamins fornylig skiftede til en anden børnehave, fordi familien flyttede. Jeg var ked af det, men pædagogerne i børnehaven tog det forholdsvis roligt, selv om de også var en smule bekymrede.
Lykke levede længe højt på, at Benjamin havde lovet at komme på besøg. Det er vist ikke sket endnu, og selv om han flyttede for et halvt år siden, taler hun stadig om ham. Hun har andre gode legekammerater, men de er ikke Benjamin.

LÆS OGSÅ: Lær dine børn at læse følelser

Børns første venskaber

¤ Børns første venskaber er meget stærke, fordi de netop er de første – lige som den første forelskelse. Derfor er savnet også stort, hvis venskabet brydes for eksempel på grund af en flytning. Men heldigvis kommer de sig også hurtigt over bruddet, når de er i vuggestue- og børnehavealderen.

¤ Støt om de spæde venskaber med legeaftaler og børnefødselsdage. Selv om det er små børn, er følelserne store.

¤ De første venskaber kan blive livslange, hvis børnene fortsætter sammen i skole og gymnasiet.

LÆS OGSÅ: Sådan ruster du dine børn

¤ Tag små børns venskaber alvorligt og invester tid i dem, selv om det kan være bøvlet. I kan for eksempel nøjes med legeaftaler på et par timer, hvis det gør det nemmere.

¤ Børn lærer om de sociale spilleregler af deres første venner. De lærer at dele og at være sammen med en enkelt anden i stedet for de større grupper, de er vant til fra børnehaven.

¤ Prøv at undgå, at barnet kun har én ven, hvis det er muligt. Det gør dem mindre sårbare. De kan sagtens have en bedsteven, men forsøg at få dem til at lege med andre børn også.

 

Sponsoreret indhold