Du kan godt være sympatisk og blive chef

Måske tænker du, at det altid er store egoer og dumme svin med rundsave på albuerne, som løber med de gode jobs og ender i magtfulde stillinger. Men sådan er det ikke nødvendigvis.
Sådan lyder konklusionen i et nyt amerikansk studie, der allerede begyndte i 2004, da forskerne kortlagde personlighedstrækkene blandt 457 universitetsstuderende. Det skriver Videnskab.dk.
14 år senere, i 2018, tjekkede forskerne ind igen, for at se hvordan det stod til med de tidligere studerendes karrierer, og konklusionen var:
– Uagtet personen og konteksten gav ubehagelige personlighedstræk hos nogle af personerne ikke nogen fordele i kampen om at få mere magt - selv ikke i mere hensynsløse "alle-mod-alle"-organisatoriske kulturer, fortæller en af forskerne bag studiet, Cameron Anderson, der er professor i psykologi ved Berkeley Haas School of Business, i en pressemeddelelse.
Ry som "succesfuldt svin"
Apple-grundlæggeren Steve Jobs er en slags arketype på, hvordan personer med såkaldte "ubehagelige" personlighedstræk kan få ekstrem succes i erhvervslivet, pointerer forskerne i studiet.
Læs mere på Videnskab.dk: Hvorfor er nogle psykopater succesfulde? Det kaster et nyt studie lys over
– Steve Jobs har et ry for at være et svin og have succes med det, supplerer professor emeritus Helge Hvid, der har forsket i arbejdsliv i godt 30 år. Han har ikke været involveret i det amerikanske studie, men har læst det for Videnskab.dk.
Helge Hvid er tilknyttet Center for Arbejdslivsforskning på Roskilde Universitet, og han kan sagtens genkende "den folkelige fortælling" om, at de spidse albuer giver en bedre karriere. Men der er også en anden fortælling på spil:
– Hvis du ser julekalendere, så har de næsten altid en kritik af præstationssamfundet, hvor en person går for meget op i økonomisk succes og arbejde på bekostning af det gode familieliv. Det er en meget udbredt myte, fortæller arbejdslivsforskeren.
Kynisme kan give succes
Denne myte prikker det nye studie måske lidt til, men forskerne dræber den ikke, understreger Helge Hvid.
Han påpeger, at den amerikanske undersøgelse ikke partout udelukker, at selviskhed eller kynisme sagtens kan være en måde at stryge til tops på.
– Det er et studie med et flot design. Men egentlig kan man også konkludere, at de ikke rigtigt finder ud af noget nyt, pointerer Helge Hvid og uddyber:
– De formår at lave en sjov historie ud af det, når de skriver, at folk, der opfører sig som idioter, ikke nødvendigvis har mere succes. Men egentlig viser de bare, at personlighed ikke har nogen betydning. Det er den mest nærliggende konklusion.
Læs mere på Videnskab.dk: "Drop møderne og få lavet noget"
Forskerne viser altså, at man kan have succes, både hvis man er sød og rar og samarbejdsvillig, og hvis man stormer frem mod forfremmelsen med fråde om munden. Og så er vi jo lige vidt.
Skizofrene krav
Ifølge Helge Hvid viser debatten meget godt de lidt skizofrene krav, der stilles til de fleste i det moderne arbejdsliv. Vi skal både være "holdspillere", og så skal vi være "individuelle performere":
– Det er de færreste jobopslag i dag, der ikke stiller de to krav til én. Man skal kunne være resultatorienteret, men samtidig er mange arbejdspladser blevet enormt team-organiserede i dag, så man skal også kunne være flink, hjælpsom og åben, fortæller Helge Hvid, der anbefaler, at man ser reality-programmer som Robinson eller Paradise Hotel, hvis man vil blive klogere på det moderne arbejdsmarked:
– Den slags programmer afspejler meget godt, hvordan arbejdsmarkedet fungerer for de fleste. De arbejder allesammen i teams, og samtidig har de hver især et individuelt mål.
Hvad er så dit råd til, hvordan man opnår succes i dag?
– Mit allerbedste råd er, at man spørger sig selv, om det er det (at stryge til tops, red.), man vil, eller hvorfor man vil have succes. Det kan være dejligt at avancere på arbejdet, men jeg tror ikke, at det er et godt livsprojekt. Mit råd er, at man når længst, fordi man vil opnå noget og gøre en forskel. At avancere for at avancere er spild af livskvalitet, siger Helge Hvid.
Andre artikler på Videnskab.dk
Forsker: Introverte personer kan blive gode ledere
Hvorfor tror japanere og koreanere, at blodtypen bestemmer ens personlighed?
Test dig selv: Hvor ond er du?