Livsstil

Du kan ikke spise dig fra en forkølelse

29. marts 2017 af Videnskab.dk Foto: All Over Press
En dansk ekspert i immunsystemet fortæller, at man ikke kan kurere en forkølelse ved for eksempel at spise jordskokker eller ingefær. Generelt handler det om at leve sundt, så immunforsvaret bliver styrket og kan holde infektioner fra døren.

Hvad hjælper mod forkølelse?

Jo, hvis du spørger Google, så skal du bare indtage hvidløg, ingefær, jordskokker, kanel, varm suppe, peber, appelsinjuice, kakao, snaps, rom, æblecidereddike, te, lakrids, kamille, varm mælk, honning, rød solhat, zink, tabletter og næsespray!

Dog helst ikke på samme tid alt sammen.

Men professor Jan Pravsgaard Christensen, der er ekspert i immunsystemet, tvivler ifølge Videnskab.dk på, at de mange fødevarer kan give et bedre immunsystem.

Læs også: Ti myter om influenza og forkølelse

- Nej. Man kan ikke spise sig til immunitet. Det nytter ikke noget - ligegyldigt hvad du spiser. Det gælder også tilskud som Echinacea-dråber, der er et koncentrat af fødevarer, som du ligeså godt kunne have spist dig til. Immunsystemet skal have set infektionen, før det kan udvikle immunitet, siger Jan Pravsgaard Christensen, der er professor ved Københavns Universitet, men han åbner dog alligevel en dør på klem.

- Det kan godt være, det kan gøre en marginal forskel for nogle, hvis de spiser C-vitamin.

Lev sundt

I stedet for at spise, når skaden er sket, så handler det dog ifølge Jan Pravsgaard Christensen om at leve et generelt sundt liv, hvis man vil have færre sygedage i kalenderen.

Rådene fra ham lyder:

* Sov ordentligt, så du er veludhvilet.

* Spis godt og alsidigt, så du ikke mangler noget.

* Tag eventuelt en vitaminpille i vintermånederne

* Vask dine hænder.

* Nys i et lommetørklæde eller ærmet, så du ikke smitter.

Læs også: Tilskud af D-vitamin stopper ikke forkølelse

Varm te lindrer

Og så kan der faktisk godt være noget om, at en varm kop te kan lindre forkølelsen lidt. Det har bare mere med varmen end med indholdet at gøre.

Jan Pravsgaard Christensen understreger dog, at det er noget, man skal gøre forebyggende.

- Når infektionen opstår, så er det for sent. Så er løbet kørt, og immunsystemet er gået i gang med at nedkæmpe den, siger han til Videnskab.dk.

11 råd til at kurere tømmermænd:

11 råd til at kurere tømmermænd

Sponsoreret indhold