Aktiver din hund − men med omtanke

Når vi ser dyrefilm med afrikanske vildhunde, ulve eller australske dingoer, kan vi hurtigt konstatere, at leg er en vigtig del af adfærden hos alle medlemmer af de dyrefamilier.
Legen er med til at opdrage hvalpene, letter på eventuelle konflikter mellem flokkens voksne individer og knytter tætte bånd mellem dyrene. Præcis det samme gælder for forholdet mellem os mennesker og vores hunde. Men vilde hunde og ulve leger kun i ganske korte perioder ad gangen, og det er der gode grunde til.
En hund kan være vejen til et længere liv
Kan ophobe stress
Når en hund suser gennem en agilitybane eller løber efter en bold, er dens reaktion stort set identisk med reaktionen hos en ulv eller en vild hund, der jager et bytte i naturen eller selv bliver jaget af fjender. Hundens krop danner store mængder af stresshormon.
I naturen bliver der imidlertid sparet på kræfterne. Vilde hunde og ulve bruger det meste af tiden på at hvile sammen, soignere hinanden og ikke mindst på at sove. Ulve og vilde hunde spilder ikke tid og kræfter på at løbe efter en pind eller en bold. Selvfølgelig er leg også en del af deres hverdag, men de høje kraftanstrengelser bruges kun, når det handler om overlevelse.
Hvis hundeejeren hyppigt aktiverer sin hund med krævende aktiviteter, kan hunden have vanskeligt ved at komme af med al den stress, der uundgåeligt bliver ophobet. Forventer hundes ejer, at hunden konstant skal yde og præstere, har hunden vanskeligt ved at slappe ordentligt af mellem legen og øvelserne.
Behov for mere søvn
Når vi mennesker træner og dyrker sport, kan vi med tiden forbedre vores resultater, og vi har hele tiden overblik over vores træningsmetode. Vi kender formålet med træningen og kan stoppe, når vi vil.
Hunden leger eller motionerer derimod kun, fordi vi deltager, eller fordi vi opfordrer den til aktiviteten. Hunden forstår ikke formålet med en agilitybane, og den bestemmer ikke selv, hvornår legen eller øvelsen er slut.
Derfor er det vores ansvar at stoppe i god tid, også selv om hunden fortsat virker henrykt og ivrig. En hund har brug for langt mere søvn og hvile end et menneske.
Forskning har desuden vist, at hunde lærer bedst, hvis de bliver trænet i små doser. En hund, der blot træner en enkelt gang om ugen og i kort tid, lærer meget hurtigere nye færdigheder end de hunde, der træner intensivt hver dag. Man får derfor bedre udbytte af at sprede øvelserne ud over et langt forløb i stedet for at koncentrere dem i f.eks. en enkelt weekend.
Hundens sovestilling afslører dens personlighed
Vidste du det...
- Når hunde leger, udskiller deres krop hormonerne adrenalin, noradrenalin og kortisol. Hormonerne gør kroppen i stand til at bevæge sig hensigtsmæssigt, og de øger hundens udholdenhed. En vildtlevende hund eller en ulv vil kunne gøre en ekstra kraftanstrengelse, når byttet er inden for rækkevidde, eller måske kan den forcere en stigning ekstra hurtigt, hvis den bliver forfulgt af en fjende.
- Selv om en hund kan løbe langt og længe, bliver dens hjerne langt hurtigere træt end en menneskehjerne. Hvis legen er voldsom og gentages hyppigt, kan hunden slet ikke nå at hvile sit hoved mellem aktiviteterne. Så kan det ende med, at hunden bliver frustreret og rastløs.
- Stærke hunde i fysisk topform bliver mentalt udmattede lige så hurtigt som utrænede hunde.
DYREFONDET
- Dyrefondet gennemfører dyreværnsarbejde til gavn for familiedyr og dyr i naturen. Fondet udgiver pjecer, plakater og information, der kan medvirke til at skabe større forståelse for dyrenes vilkår. Fondet skaber gode forhold for dyr i menneskers varetægt, spreder oplysning om glæden ved dyr og øger respekten og forståelsen for vildtlevende dyrs naturlige livsform.
- Dyrefondet er godkendt som almenvelgørende organisation, og bidrag til fondets arbejde er fradragsberettigede.
- Dyrefondets bestyrelse og medarbejdere omfatter dyrlæger, adfærdseksperter, biologer og jurister.
- Ghita Nørby er præsident for Dyrefondet.