Dyr

Alt det din hund ikke kan tåle

12. juni 2020 af Max Martinussen. Foto: Colourbox.
Hvorfor må hunde ikke få chokolade? Fordi de allerede er de sødeste? Nej, chokolade er giftigt for hunde. Det er der mange ting, som er. Her får du listen.

Sådan en lækker lille vaps som dig skal da ha’ lidt guf, hva’? Det er let at glemme, at der er mange ting, hunde ikke kan tåle. Det er jo mums for os, og når hundi ligefrem savler ved synet af flæskesteg, så vil man gerne lade sig overtale.

Noget helt andet er, når frækkerten selv har været oppe på bordet og snuppe den forbudte lækkerbisken eller har gravet blomsterløg op i haven – så er det svært at forhindre en forgiftning, også selvom du har styr på, hvad din pelsede ven ikke må få.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Listen over ting, der kan være giftige for hunde, er lang, og her har vi altså ikke rørt ved alt, der kan være giftigt for hunden, men vi ser på de farligste og største syndere, når det gælder ting, som hunden ikke kan tåle.

Giftige ting din hund kan komme til at spise

Hvis din hund er blevet forgiftet, kan det have fatale følger. Ofte ses en forgiftning ved opkast og diarré, men også nervesystemet kan blive påvirket. I værste tilfælde kan en forgiftning føre til, at hunden mister livet.

Hvis du har den mindste mistanke om forgiftning, skal du kontakte dyrlægen.

Hvis du kender til forgiftningskilden, så har du og dyrlægen en fordel – så kan I starte den korrekte behandling med det samme. Kender du derimod ikke til forgiftningskilden, er det mere vanskeligt at finde ud af, hvad rette behandling består af. Dyrlægen vil derfor behandle hunden ud fra de symptomer, den viser. I alvorlige tilfælde kan en forgiftning føre til en hospitalisering.

1. Chokolade er giftigt for hunde

Vi synes, chokolade er lækkert, og det gør hunden også, men det er ikke til at komme uden om: chokolade er giftigt for hunde. Det er efterhånden almindeligt kendt, og det er godt.

Hvorfor kan hunde ikke tåle chokolade?

Chokolade indeholder theobromin og koffein, som hunde har svært ved at fordøje. Derfor ophobes stofferne i kroppen, hvor de påvirker hjerte- og karsystemet, åndedrættet og urinvejssystemet. Op til 24 timer efter indtagelse opstår symptomer som opkastning, øget tørst og vandladning, høj puls og spjætten.

Undgå chokoladeforgiftning ved at opbevare chokoladen uden for rækkevidde, og tal med børn og andre, der kan overtales af hundens tiggerier, om, at chokolade ikke er til hunde.

Mængden af chokolade, der er giftig, varierer. Jo mørkere des mere theobromin indeholder chokoladen. Størrelsen på din hund har også noget at sige. En hund på 5 kg skal bare indtage 25 g mørk chokolade, for at den er forgiftet.

Min hund har spist chokolade, hvad gør jeg?

Hvis din hund har spist meget chokolade, eller hvis den viser tegn på chokoladeforgiftning, skal du kontakte din dyrlæge.

Foto: Shutterstock

2. Cannabis (hash, hamp, marihuana) er giftig for hunde

Cannabis indeholder stoffet THC. Hunde kan komme i kontakt med cannabis i hjem, hvor mennesker bruger det. Cannabis findes i forskellige former, alt efter hvordan det bruges. Når hunde er blevet forgiftet af cannabis, er der ofte tale om cannabis bagt ind i kage.

Forgiftningssymptomer på cannabisforgiftning hos hunde

THC påvirker nervesystemet, og hunde der er forgiftede, vil få hallucinationer. Det kan komme til udtryk som forstyrrelse af hundens sanser, den vil gø og være aggressiv eller på anden måde te sig ualmindeligt.

Andre symptomer er opkast, diarré, savlen og muskelsvaghed. Hunden vil desuden blive slap, nedstemt og søvnig.

Undgå forgiftning ved at opbevare cannabis sikkert og uden for hundens rækkevidde.

Foto: Shutterstock

3. Blå-grønne alger, nodularia, er giftige for hunde

Giftstofferne fra blågrønne alger rammer flere forskellige organer. Hunde kan komme i kontakt med stofferne ved at indtage algerne, når de bader i vand med mange alger. Det kan være, hvis de tager en tår af vandet, eller hvis de slikker sig efter, at de har badet.

Symptomer på forgiftning af blågrønne alger

Der er flere forskellige gifte, der fører til forskellige reaktioner. Nogle af giftene giver ikke tydelige symptomer, og det kan derfor være svært for dyrlægen at stille diagnosen, medmindre du ved, at hunden har været i kontakt med vand, hvor der er forekomster af blågrønne alger.

Symptomerne er ofte diarré, feber og mavekramper. Det kan også være lammelse af muskler og åndedrætsorganer.

Undgå forgiftning ved at holde hunden ude af vand, hvor der er risiko for blågrønne alger. I det hele taget bør hunde ikke have lov at bade i mørkt og forplumret vand. Hvis den har været i vand med blå-grønne alger skal du vaske den og holde godt øje med, om den viser symptomer på forgiftning.

Læs også: En læser fortæller: Da Eddie mødte farmand

4. Tobak er giftig for hunde

Tobak indeholder nikotin, som er en nervegift. Tobak findes i hundens nærhed som cigaretter og anden ryge- og tyggetobak.

Forgiftningssymptomer ses som savlen, opkast og diarré. Hunden kan virke forvirret, være afkræftet, have kulderystninger, stiv gang og angst.

Undgå forgiftning ved at opbevare tobaksprodukter uden for hundens rækkevidde.

5. Vindruer og rosiner er giftige for hunde

Det vides ikke præcist, hvad det er, der er giftigt for hunden i rosiner og vindruer. En teori er, at det er svampesporer på frugten, som hundens nyrer ikke kan tåle.

Det er ikke alle hunde, der ikke kan tåle det, men det er ikke til at vide, om din hund er en af dem, der kan. Derfor er det vigtigt, at hunden ikke har adgang til rosiner eller vindruer.

Symptomerne består af opkast, diarré, mavesmerter, øget tissetrang og tørst, og kramper.

6. Planter der er giftige for hunde

Der findes mange planter, der er giftige, og en del af dem bruger vi i vores haver. Vi forstår godt, at man ikke skal komme guldregn i munden, men hunde og børn kan have sværere ved at forstå.

Her er en liste med planter, der er giftige for hunde. Listen er ikke udtømmende.

Anemone

Azalea

Brændenælde

Dværgmispel

Erantis

Dieffenbachia

Fingerfilodrendron

Guldregn

Julestjerne

Kartoffel

Kastanje

Koralkirsebær

Kristtorn

Liguster

Liljekonvaller

Mistelten

Primula

Påske- og pinselilje

Stormhat

Thuja

Tulipaner

Vedbend

Vintergæk

Det er også værd at bemærke, at bjørneklo er særdeles giftig, ligesom den er det for mennesker. Det er let for hunden at komme til at løbe igennem en bevoksning af bjørneklo, hvis den løber frit et sted, hvor planten findes.

Flere giftige ting, der er værd at være opmærksom på

Kølervæske smager sødt, og derfor kan hunde komme til at smage på det, hvis den kommer i kontakt med væsken. Det samme gælder for frost og sprinklervæske. Væskerne indeholder glykol, som er giftigt, og ødelægger hundens nyrer.

Rottegift er en stor synder, når det gælder forgiftning af hunde. Hvis rottegiften er udlagt eller opbevaret forkert, kan hunde (og børn!) få adgang til giften, og det kan blive fatalt. Det samme gælder andre skadedyrsgifte, f.eks. sneglegift.

Silica-gel. Du ved, de der små papirspakker med gråt granulat, der findes i emballage og pakker med forskellige varer, vi køber. På pakken står ”Do not eat” – det gælder også din hund. Pakken indeholder et salt, der ikke er giftig for hunde i små mængder. Har din hund spist en pakke, og den viser forgiftningssymptomer, skal du alligevel kontakte dyrlægen.

Læs også: En læser fortæller: Da Mille fik gnisten tilbage

Kviksølv. Termometre indeholder kviksølv, og hvert år er der eksempler på hunde, der har været i kontakt med knuste termometre. Kviksølv er meget giftigt, men mængden af kviksølv i termometre er sjældent stor nok til at udgøre en fare – langt farligere for hunden er det knuste glas, den kan få i munden og poterne. Kontakt dyrlægen, hvis din hund har indtaget kviksølv.

NPK-gødning. Hvis der er blevet strøet gødning i bede og på græsplæne, kan hunde komme i kontakt med gødningen. Forgiftningssymptomer kan være opkast, diarré, savlen, tørst og sløvhed. Spred kun gødning før regnvejr, så gødningen ikke ligger på jorden unødigt længe, og vær opmærksom på, om andre har spredt gødning i haver, som I besøger. Søg straks dyrlæge, hvis du har mistanke om, at din hund har indtaget NPK-gødning.

Kilde: Netdyredoktor.

Andre ting hunden ikke kan tåle

Flæskesteg og fed mad. Fed mad giver problemer i hundens fordøjelsessystem. Det kan give bugspytkirtelbetændelse.

Salt. Store mængder salt fører til livsfarlig saltforgiftning. Det kan ske, hvis hunden drikker havvand, eller hvis den kommer til at spise noget meget saltet mad. Symptomer: Diarré, opkast, træthed og kramper.

Agern. Agern er meget syreholdige og spiser en hund mange agern kan den blive forgiftet. Symptomer: Træthed, nedsat appetit, forstoppelse, diarré.

Giftige svampe. Giftige svampe findes mange steder i naturen. Hvis din hund har spist en giftig svamp, skal du straks kontakte dyrlægen. Hvis du ved hvilken svamp, der er tale om, har I en fordel i behandlingen.

Hvepsestik. Stik og bid er sjældent farlige. Hvis hunden derimod er allergisk, kan et hvepsestik være alvorligt. Hold øje med din hund, hvis den er blevet stukket. Kontakt dyrlægen, hvis den viser tegn på allergi. Symptomer: Hævelse, opkastning og åndedrætsbesvær.

Tudser. Nogle tudser har en gift, som hunde er overfølsomme over for. Det ses sjældent, at hunde gnasker en tudse i sig, men hvis den gør, kan den få en forgiftning, der er svært ubehagelig. Hold øje med hunden og kontakt dyrlægen, hvis tudse har været på menuen.

Røgforgiftning kan opstå, hvis hunden inhalerer meget røg. Symptomer: Hoste, åndedrætsbesvær og besvimelse. Hold hunden væk fra kraftig røg, og få den med ud, hvis der opstår brand i huset.

Dej. Dej hæver og gærer i maven. Det er sjældent livsfarligt, men har hunden spist dej, skal du holde øje med, at den ikke får det dårligt. Symptomer: Usikkerhed og slingrende gang.

Medicin. Menneskemedicin er kun til mennesker. Du må kun give smertestillende medicin til hunde, hvis din dyrlæge har sagt god for det. Den rette dosering er helt anderledes end ved mennesker, og forskellige typer medicin kan indeholde stoffer, der er dødelige for hunde. Hold medicin uden for hundens rækkevidde.

Løg og hvidløg. Løg indeholder et stof, der kan føre til blodmangel hos hunde. Det vides ikke med sikkerhed, hvor meget løg der skal til, for at hunden bliver syg – derfor er det bedst slet ikke at lade hunde få løg. Vær opmærksom på, at der meget ofte er løg i vores mad, og det er ikke altid til at vide, om der er løg i forarbejdet mad. Symptomer: Diarré, opkastning, kramper, nedsat appetit og åndedrætsbesvær.

Nødder. Hunde har svært ved at tåle nødder, og nogle nødder er værre end andre. Saltede nødder især, da der er alt for meget salt på for hunde. Hold hunden helt væk fra nødder for at undgå forgiftning. Symptomer: Nedsat appetit, opkastning, blodig afføring, diarré, slingren, sløvhed og lammelse.

Læs også: En læser fortæller: Min hund nummer fire

Ring til dyrlægen

Som nævnt er listen ikke udtømmende. Der er mange ting, som hunde ikke kan tåle i store mængder. Vær fornuftig, når du vælger, hvad du vil forkæle hunden med, og hvis du er i tvivl, så lad helt være.

Hvis hunden selv har hapset noget, du ikke er sikker på, om den kan tåle, så hold godt øje med den, og hvis der er det mindste tegn på forgiftning, skal du kontakte din dyrlæge og få vejledning i, hvad du skal gøre. Det er bedre at ringe en gang for meget end en gang for lidt.

Sponsoreret indhold