Dyr

Babyen er kommet - men hvad med din hund?

6. februar 2018 tekst og billede: Carsten Broder Hansen, Dyrefondet
Din baby er på vej, og du vil helst ikke opleve nogle problemer mellem din hund og det nye familiemedlem. Her får du tips til, hvordan dit barn lærer at omgås din hund.
hund baby

Guide til hund og baby's første møde

I Dyrefondet får vi mange henvendelser fra hundeejere, som oplever problemer, når de får det første barn. Så længe barnet er baby, går alt som regel fint, selv om vi fornemmer, at hunden ofte bliver overset i den hektiske periode, hvor alt nemt kommer til at handle om den lille nyfødte.

Problemerne opstår som regel, når barnet bliver omkring 1 år og begynder at gå. Barnet omfavner måske hunden, hiver den i ørerne og lader den ikke være i fred, selv om den flygter hen i sin kurv. Hunden kan finde på at knurre og ”sige fra” over for barnet, som naturligvis slet ikke kan tolke hundens signaler.

Så ringer forældrene til os og beder om råd. De er bange for, at barnet skal blive bidt, og er begyndt at få den tanke, som de aldrig havde haft, inden barnet kom: Skal vi skille os af med hunden?

Læs mere om hunde her

Vil beskytte barnet

Hvad er det, der karakteriserer den slags situationer, og hvad kan man som hundeejer gøre for at undgå problemet?

En hund vil almindeligvis opfatte barnet som en hvalp, som den skal beskytte mod alle farer. Den vil normalt finde sig i ganske meget fra barnets side, men akkurat som i en ulveflok vil hunden til sidst markere, når barnet har været voldsomt for længe.

Barnet er dog ikke en hvalp og reagerer ikke på hundens signaler. Hunden kan derfor blive voldsomt presset, hvis barnet fortsætter med at slå hunden i hovedet med en legetøjsbil uanset, hvor mange gange hunden signalerer ”stop”.

Det er hundeejerens ansvar at skåne hunden for den stressende situation. Selv om hunden er uendeligt tålmodig, bør den beskyttes mod en tilstand, som den ikke kan slippe ud af. Hold øje med barnets og hundens leg og stop legen i god tid.

Aldrig uden opsyn

Det er synd for hunden, hvis man lukker den ind i et andet rum for at slippe for besværet. Brug i stedet et gitter mellem to værelser. Så kan hunden følge med i familiens gøremål og samtidig være beskyttet mod barnets voldsomme lege.

Et sikkerhedsgitter er også obligatorisk på de tidspunkter, hvor du ikke har fuldt opsyn med barnet og hunden.

Selv den mest blide og godmodige hund kan komme til at skubbe til barnet, så det vælter. Der er ikke evidens for, at hunde føler jalousi over for børn, men da hunden opfatter barnet som en hvalp, er der risiko for, at hunden føler ansvar for at korrigere barnet, hvis det foretager sig noget, som hunden tror, den skal forhindre. Også derfor er det vigtigt ikke at lade barnet og hunden være uden opsyn.

Det er synd for både hund og barn, hvis hunden tror, at den har til opgave at rette på barnet.

Læs også: En hund kan være vejen til et længere liv

Lær barnet at...

  • Hunden ikke må forstyrres, når den spiser eller ligger i sin kurv.
  • Kurven er hundens fristed
  • Hunden ikke må forstyrres, når den har tyggeben eller legetøj.
  • Hunden ikke må drilles eller forskrækkes
  • Hunden ikke må krammes, kysses og holdes fast.
  • Man må ikke lege voldsomme lege med hunde

Husk at..

  • Hunde ikke er robotter. En hund kan reagere, hvis den føler sig truet eller hvis den ikke kan slippe væk.
  • Børn og hunde kan have stor glæde af hinanden - men børnene skal lære, hvordan de skal omgås hunde.
  • Hvis du vil vide mere, kan du bestille pjecen "Børn og hunde" på dyrefondet.dk

Sponsoreret indhold