Dyr

Bliv klog på hundeseler

14. april af Carsten Broder Hansen, Dyrefondet
Det kan være svært at finde ud af, hvilken hundesele, der er bedst for din hund. Her får du en hundeejers bedste råd.
.
Alina demonstrerer på sin hund Nicu: "Mave- og halsstropper samles i et punkt, der efter min mening bør ligge på hundens brystben. Mange hundeejere sætter selen for højt, så samlepunktet presser på luftrøret."

Hvis din hund trækker, er en god hundesele bedre end et halsbånd. En sele strammer ikke over hundens hals og luftveje, men det kan være svært at finde rundt mellem alle de hundeseler, der er på markedet.

Alina Nicolae Blebea har bemærket, at man ikke alle steder bliver vejledt i at købe den hundesele, som rent faktisk er bedst for hunden.

For at kunne vise dig denne video, beder vi dig acceptere marketing og statistik cookies.

Hun har derfor sat sig for at undersøge, hvordan hundeseler bør sidde korrekt. Alina understreger, at hun ikke er ekspert, men hun er god til at observere, og hun har altid interesseret for dyrs behov.

Alina har den islandske fårehund Nicu, og de to er blevet stjerner på de sociale medier med mere end 7.000 følgere. Her deler Alina ud af sine egne erfaringer og giver gode råd til andre hundeejere.

Systematisk afprøvning

Da Alina fik Nicu, skulle han selvfølgelig have en sele. Som mange andre hundeejere købte Alina en klassisk og populær sele efter ekspedientens anbefaling, men hun bemærkede snart, at både Nicu og mange andre hunde tilsyneladende fik gener af at bære seler, der ikke var optimalt tilpasset.

- Man kan se, at mange af de mest populære seler faktisk sidder hen over hundens skuldre, så presset kommer på led og knogler, forklarer hun.

Alina tænkte, at det måtte kunne lade sig gøre at få seler til at sidde bedre, og så gik hun i gang med systematisk at afprøve forskellige modeller.

Samtidig noterede hun sine observationer og forklarede undervejs sine følgere på sociale medier, hvad hun gjorde.

Mange dårlige seler

Alina tager en sele frem og sætter den på Nicu. Så viser hun, at med denne sele er hundens skuldre fri for pres, og Nicu kan således bevæge sig, uden der kommer tryk på følsomme led.

Den erfarne hundeejer forklarer: - En del seler begrænser den frie bevægelighed af hundens skuldre. Jeg er ikke dyrlæge, men det forekommer indlysende, at et konstant pres på skulderleddet vil medføre ubehag og måske også muskelspændinger. På lang sigt måske også kroniske lidelser.

Hun fortsætter: - Jeg har også bemærket, at mange hundeejere overser, hvis selens bryststykke er for kort. Hvis det er det, vil selen kunne genere hundens armhule. Også seler med for korte rygstykker er problematiske for armhulen. Selv uden at være fagperson kan jeg tydeligt konstatere, at mange hunde døjer med dårlige seler.

Invester tid i hunden

Det er, ifølge Alina, let at søge efter råd om seler på nettet. Hun har bemærket, at der er mange henvisninger til, hvilke seler man skal bruge, hvis hunden trækker – og så ligger det lige for, bare at købe sådan en sele.

Alina mener imidlertid, at den tilgang kan uhensigtsmæssig, og hun siger: - Vi ved, at det kan være til stor irritation med en trækkende hund, og det er fristende at forsøge at løse det ved blot at skifte sele. Men i virkeligheden bør vi nok hellere investere den nødvendige tid og tilegne os viden om, hvordan vi får vores hunde til slet ikke at trække.

Vidste du det

  • Det er bedst for både hund og hundeejer at træne med hunden, så den går i snor uden at trække hårdt.
  • Flere eksperter mener, at mange af de seler, der kaldes “antitræksele”, der bruges for at få sin hund til at holde op med at trække, formentlig kun virker, fordi den generer eller gnaver hunden.
  • I “Bladet for Dyrevenner” april 2023 kan du læse Alina Nicolae Blebeas råd om hundeseler og se hendes illustrationer af, hvordan korrekte hundeseler skal sidde.

Sponsoreret indhold